УРЕЂЕЊЕ БЛОКА ОКО “СОКОЛАНЕ” И ДАЉЕ БЕЗ РЕШЕЊА – Једни су против, други су за

УРЕЂЕЊЕ БЛОКА ОКО “СОКОЛАНЕ” И ДАЉЕ БЕЗ РЕШЕЊА – Једни су против, други су за

Skup u parku

Уређење блока око “Соколане” наставља да узнемирава станаре, а сада је дошло и до поделе па су једни за прављење паркинга, а други се и даље противе. “Урбоплан” ће још данас примати сугестије за измене плана, а ускоро ће бити организован још један јавни увид

Да ли ће проблеми у вези са Планом детаљне регулације (ПДР) блока између улица Светог Саве, Драгољуба Поповића, Трга Вука Караџића и Булевара Доситеја Обрадовића на крају више личити на шпанску, или на турску серију, тек ће се видети, али је извесно да се, баш попут њих, одужило. Раније јединствени у отпору предложеном решењу, станари су се поделили у два табора, једни су за то да се ништа унутар блока, у парку, не ради, или да се саобраћај у потпуности уклони, а други да се прихвати план најприближнији постојећем стању. Понуда обрађивача ПДР ЈП “Урбоплан” станарима блока да у понедељак доставе своја решења резултирала је једним предлогом, али и продужењем рока до данас. Како кажу у “Урбоплану”, пристигли предлог је прихватљив, заснива се на њиховој варијанти са 76 паркинг места, али уз одређене измене.

– Ако станари имају још неке сугестије, могу нам их још данас предати да их размотримо и, евентуално, прихватимо. Највећи је проблем то што нису довољно информисани, односно то што неки неће да прихвате ни да буду. Са друге стране, из неких блокова нам траже да њима урадимо планове са паркинг-местима, иако имају мање зеленила него што га има овде. Не могу никада сви бити задовољни. Ниједан план, ниједан програм не може ваљати свима. Тако је и са овим. Договорили смо се да још једном идемо на јавни увид са нацртом ПДР овог блока – каже Сава Бабић, директор “Урбоплана”.

На састанку станара одржаном у парку у суботу једногласја није било, али буке јесте. Чинило се да је на крају ипак преовладало мишљење да се затражи потпуно уклањање саобраћаја из парка па и да се рампама српечи приступ. Председници скупштина зграда требало је да прикупе потписе против предложених решења ПДР, а, према речима Монике Ерић, станарке блока, у улазима од 14 до 20 у Улици Драгољуба Поповића јединствени су у противљењу радовима у парку.

– Наш став је да одбијамо све три варијанте јер нећемо саобраћај у парку. Чак и они чије су зграде окренуте тргу и којима је паркинг потребан, нису за радове, ако ће се због тога правити саобраћајница кроз парк, већ траже да им се омогући паркирање у Улици Драгољуба Поповића као станарима те улице. Одржали смо скупштину “плаве” и “беле” зграде и сви потписују да, ако мора да се ради нешто у парку, то буде његово враћање у првобитно стање, без паркиралишта. Како смо се паркирали пре, тако ћемо и убудуће. Ако желе нешто да раде, нека нам направе трим-стазе и теретану на отвореном па да то буде парк, а не паркинг – каже Ерићева додајући да нико нема ништа против да по потреби кроз парк прођу возила са огревом.

Станари за снабдевање локала на Тргу Вука Караџића кажу да није њихов проблем, да се ниједна радња не налази у парку и да се то може решити одобравањем доставним возилима да се на двадесетак минута зауставе на аутобуском стајалишту.

Састанку у парку присуствовао је и председник Надзорног одбора “Урбоплана” Светислав Полимац, који поседује стан у том блоку, али га је напустио када је разговор измакао контроли. Он је рекао да ретке локалне самоуправе питају грађане за мишљење, већ једноставно скупштинском одлуком промене намену земљишта и сматра да ће, ако станари нису јединствени, локална самоуправа применити одговарајуће процедуре и приступити радовима.

– Сви морају нешто да изгубе и нешто да добију овим пројектом, а нико неће да изгуби ништа, већ само да добије. Ту договора и решења које би имало релативни консензус, нема. Грађани су кратког памћења. Улицом Драгољуба Поповића тенк није могао да прође, а сада је најлепша у граду и сви који у њој имамо станове добили смо на њиховој вредности по 50 евра по квадрату. Пројекат је сјајан у инжењерском смислу, за општу корист учињено је најмање штете. Бојим се да на крају, док се договоримо, неће ни бити пара да се ПДР спроведе – рекао је Полимац одлазећи из парка јер “не присуствује састанцима на којима се виче” додајући да ће још једном са Бабићем и пројектанткињом анализирати пројекат да виде да ли се може побољшати.

Данас би у “Урбоплан” требало да стигну нови предлози решења, или захтев да се из парка уклони саобраћај, али то, сасвим извесно, неће бити крај друге сезоне “Парка иза “Соколане”.

Н. Трифуновић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )