ПРВА САМОСТАЛНА ИЗЛОЖБА – Фотографијом премерава душу

ПРВА САМОСТАЛНА ИЗЛОЖБА – Фотографијом премерава душу

MIRJANA KOVACEVIC

Лозничанка Мирјана Ковачевић, професорка енглеског језика у Гимназији “Вук Караџић”, представила се протекле суботе у Музеју Јадра првом самосталном изложбом фотографија “Премеравање душе”. У име Центра за културу, који је био домаћин програма, бројне посетиоце поздравила је Снежана Нешковић Симић, док је отварање изложбе употпунио професор филозофије Мирко Марковић беседом о фотографији, а у музичком делу програма наступио је гитариста Дамјан Станишић, Лозничанин који живи и ради у Словенији.

– Фотографија ми је послужила да испитам, али и прикажем део женске душе, њене емоције, које су различите и измешане.  Све фотографије су црно-беле, са нагласком на јаком контрасту тамног и светлог, а то је оно што одликује и сам живот. У души нам се преплићу лепе и ружне ствари, а ја их на овај начин премеравам, свесна да се душе премерити не може, што је и порука изложбе – рекла је Мирјана Ковачевић.

Модели на фотографијама су њени ученици и бирани су не само по принципу физичке лепоте, већ и по вештини да изнесу емоције које је од њих ауторка тражила.

– То су девојке које су по некој мојој интуицији могле да прикажу емоцију у очима, осмеху или погледу. Посебну захвалност им дугујем за стрпљиве које су имале док смо снимали. Ту су и четири дечја портрета, моје ћерке и сина и још две девојчице. Иначе, фотографијом се бавим три године, а уз помоћ старијих колега ушла сам у тај свет који ми даје потпуну слободу у погледу уметничког израза. Пред публиком је око 40 фотографија и од њихових утисака зависиће и то да ли ћу у догледно време планирати неку нову изложбу – поручила је ауторка, чију поставку Лозничани могу да виде и током следеће недеље.

С. П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )