УРЕЂЕЊЕ БЛОКА ОКО “СОКОЛАНЕ” ПОНОВО УНОСИ НЕМИР – План који мучи све

УРЕЂЕЊЕ БЛОКА ОКО “СОКОЛАНЕ” ПОНОВО УНОСИ НЕМИР – План који мучи све

Stanari se plase da deca nece imati gde da se igraju

Годину дана после “буне” коју је изазвао План детаљног уређења блока око “Соколане”, све се понавља, ЈП “Урбоплан” предложило је нове три варијанте плана, али и оне уносе неспокој међу станаре

План детаљне регулације (ПДР) блока окруженог улицама Светог Саве, Драгољуба Поповића, Тргом Вука Караџића и Булеваром Доситеја Обрадовића, поново је на дневном реду и изнова буди немир у станарима. Средином маја у великој сали Скупштине града представници ЈП “Урбоплан”, обрађивача плана, представили су нова решења присутним члановима Градског већа, представницима јавних предузећа, председнику МЗ “Ново насеље”, којој блок припада, али не и представницима скупштина станара зграда које окружују парк иза “Соколане”. Зашто они нису били ту, не зна се поуздано. У “Урбоплану” кажу да су путем поште, за шта имају и потврде, председнике зграда уредно позвали да дођу са представницима сваког улаза, а станари тврде да су за презентацију чули тек петнаестак дана по њеном одржавању. Једни кажу да председници нису ни добили позиве, други да јесу, али да нису обавестили станаре, а трећи да нису ни имали времена то да учине.

Игра глувих телефона

– Нисам била у Лозници када је позив стигао, али сам се вратила чим сам чула шта се дешава. На презентацију је позвано нас девет председника скупштина станара, али је позив стигао 11. маја, а она је одржана 14. Није било довољно времена да се станари обавесте и да се заузме став са којим би се могло доћи на презентацију. По повратку у град, 19. маја, отишла сам у “Урбоплан” да видим шта сад нуде, дали су ми три нове варијанте и питали ме за колико времена могу о њима да се изјасне станари. Рекла сам за две, три недеље, тако да ових дана истиче тај рок. Ми се морамо договорити да дамо наш предлог у односу на њихове варијанте, да га станари од врата до врата потпишу и да “Урбоплану” предамо нашу скицу – каже Невенка Симић, председница Скупштине станара пет стамбених улаза.

Неспокој међу станаре блока уноси страх да ће се парковске стазе претворити у прометне саобраћајнице, а зеленило заменити паркинг-места због којих ће бити посечено дрвеће, као и стрепња да ће то бити само први кораци ка дозвољавању градње нових зграда усред парка. На скупу који је део станара одржао у суботу у парку чули су се и предлози да се захтева потпуно уклањање саобраћаја из парка, пошто кроз њега и сада пролазе доставна возила, али и она која користе неуређене паркинге поред зграда. Запитали су се и чему нова паркинг-места када добар део оних направљених у Улици Драгољуба Поповића зврји празан. У “Урбоплану” кажу да је тај блок један од једноставнијих за решење, али да се, “због погрешне информисаности грађана”, испоставило супротно.

– Ни једноставнијег плана, ни већих проблема. Овом парцелом газдује ЈП “Град”, а лакше се договоримо тамо где задиремо у приватне поседе. Чини ми се да је група грађана погрешно протумачила предложено и да је тако пренето и осталима који су стекли утисак да ће дрвеће бити посечено, да неће бити зеленила, да ће дечја и кошаркашко игралиште бити уништени и да ће све бити претворено у асфалтиране улице и паркинг-места. Наши планери нису учили да уништавају простор, напротив. ПДР не предвиђа ни градњу, ни доградњу или надградњу у овом блоку и ко каже да ће ту нићи зграде, уноси немир. Требало би знати да по Закону о планирању и изградњи у сваком блоку мора бити онолико паркинг-места колико има станова и локала, а у овом блоку су 44 локала и 377 станова. Одељење за привреду је урадило Студију мирујућег и динамичког саобраћаја којом су ту предвидели 250 паркинг-места, а ми смо их у првобитном нацрту ПДР планирали, далеко мање, 136. У нове три варијанте предвиђено је од 76 до 106 паркинг-места, што може бити разлог да нам Комисија, у којој су и три члана из републике, одбије план јер се нисмо држали прописа. Код неких планова су били ригорозни – каже Сава Бабић, директор “Урбоплана”, додајући да четворо запослених и председник Надзорног одбора живе у том блоку.

Не може се свима угодити

Према речима Љиљане Коларевић, просторног планера и носиоца израде плана, тренутно стање у парку унутар блока, веома је лоше. И сада се користе неуређена паркинг-места, а стазом која га дели, пролазе аутомобили. Она би, у зависности од варијанте, убудуће могла бити двосмерна, или једносмерна, али се пази да не буде преширока, пешачке стазе су планиране тако да се могу мимоићи пешаци, али да их не могу користити возила, а оно што станари зову кружним токовима, стазе су попут оне на Тргу Јована Цвијића.

– У средини кружне стазе може се налазити и фонтана, кошаркашко игралиште остаје, а дечје се шири и планирано је да се постави одговарајућа подлога и да се додатно опреми. Уз сваку зграду оставили смо најмање два метра пешачке стазе, понегде и зеленила, да им се не би паркирали испод прозора. Предвиђено је да се посече 12 стабала, од којих је шест болесно, али и да се засади нових 25. У односу на тренутно стање, зелене површине биле би смањене за 5,7 одсто, саобраћајнице за 2,6, а за 4,5 одсто повећао би се простор за паркирање и за 3,8 пешачке стазе. То је све пет одсто горе-доле и није драстично. Не може се свима угодити и морамо пронаћи решење које ће одговарати већини. На Градском већу нам је сугерисано да завршавамо јер је ово отишло у недоглед, али смо свима који су долазили дали варијанте и очекујемо да у понедељак станари дођу са својим предлогом, а ми ћемо, уколико је изводљиво, урадити и ту варијанту. Наш задатак је био да уредимо јавну површину и обезбедимо максимално паркинг-простора, а то што су празна паркинг-места тамо где се наплаћује, нас не ослобађа обавезе – каже Коларићева додајући да “Урбоплан” не одлучују о томе да ли ће се наплаћивати паркирање унутар блока.

У понедељак, када станари дођу са својим предлозима, ствари би требало да буду нешто јасније, или да се закомпликују још више. Када буде урађен нови нацрт, ПДР ићи ће поново на јавни увид који може трајати до 30 дана, а када се све заврши, приступиће се пројекту уређења којим ће се тачно одредити где ће бити клупе, канте за отпатке, светиљке… Бабић каже да би, да је све текло без проблема, досада већ био завршен парк у којем би и дању и ноћу под светиљкама уживали станари. Још само да и они поверују у то.

Н. Трифуновић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )