УОЧИ ЗАКОНА О  ЗАПОСЛЕНИМА У ЈАВНОМ СЕКТОРУ – И по новом – мањак запослених у Лозници

УОЧИ ЗАКОНА О ЗАПОСЛЕНИМА У ЈАВНОМ СЕКТОРУ – И по новом – мањак запослених у Лозници

GRADSKOJ UPRAVI TREBA JOSS STRUCCNJAKA

Према писању медија, на списку прекобројних на државној платној листи је 14.078 људи од чега је 4.478 у локалним самоуправама. Према новој методологији,  више критеријума одређује број чиновника, а Лозница би требало да их има 11 на хиљаду становника. По основу мањег броја запослених од законом дозвољеног броја, за пет последњих  година град у буџету уштедео више од 170 милиона динара, каже начелница градске управе Милојка Смиљанић

Држава је решила да смањи број  запослених у јавном сектору и јуче је требало да буде завршена јавна расправа о нацрту  Закона о одређивању максималног броја запослених у јавном сектору који би у скупштинској процедури могао да се нађе крајем јуна и почетком јула. Према речима начелнице градске управе Милојке Смиљанић, рађена је анализа и ако остане исти текст Закона о одређивању максималног броја запослених у јавном сектору, Лозница ће поново бити међу локалним самоуправама које имају мање запослених од броја на који има право.

– Лозница ће и по најављеној, новој методологији имати мањак запослених у јавном сектору. Важећи Закон о одређивању максималног броја запослених у локалној администрацији предвидео је да коефицијент износи 4,2 промила на хиљаду становника, а Лозница је у то време имала 3,6 промила запослених у јавном сектору, што је мање за око 50 запослених. Сада се предвиђа да локалне самоуправе као наша које имају од 50 хиљада до сто хиљада становника имају 11 чиновника на хиљаду грађана, а број се увећава и у зависности од још неколико критеријума. Утиче и број насељених места, до 42 нема увећања, а ми имамо 54 па се и ту додаје неки коефициент, критеријум је и број избеглих и расељених лица са Косова и Метохије, а ми их имамо више од хиљаду и по, као и површина територије локалне самоуправе. Када то све узмемо у обзир, како смо рачунали, Лозница опет има мање запослених од дозвољеног броја, можда и близу сто, али ћемо тачан број знати када Закон буде усвојен и видимо како ће изгледати његов коначан текст – каже Смиљанићева, подсећајући да се Лозница увек понашала рационално и да је по основу мањег броја запослених од законом дозвољеног броја за пет последњих  година град у буџету уштедео више од 170 милиона динара.

Смиљанићева очекује да наша локална самоуправа, после доношења Закона о одређивању максималног броја запослених у јавном сектору, буде у бољем положају и да ће моћи да попуњава упражњена радна места где су јој потребни млади, стручни људи.

– Примили бисмо потребан број стручних људи неопходних да нормално радимо.  Имамо мањак кадрова у локалној Пореској управи, од које директно зависи приход локалне самоуправе, али нам фале и економисти, матичари, правници, грађевински инжењери, информатичари јер се припремамо за електронску управу и будуће електронско издавање грађевинске дозволе. Потребно је да држава сагледа све послове које локална самоуправа обавља, како изворне, тако и поверене и мора се створити оптималан број запослених да би се тај посао био квалитетно урађен. Није нормално да имате мањак запослених, а да се очекује да послови буду обављени у року и квалитетно. Ми смо се изборили да посао не трпи, али је стварно тешко када немате довољно кадрова – каже она.

Т.М.С

Цео текст можете прочитати у штампаном издању или на www.novinarnica.net

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )