УПИС У СРЕДЊЕ ШКОЛЕ 2015/16.У ЛОЗНИЦИ – Има места за све

УПИС У СРЕДЊЕ ШКОЛЕ 2015/16.У ЛОЗНИЦИ – Има места за све

Upis - ovako je bilo prosle godine

Ове школске године у Лозници основну школу завршава 807 осмака, 45 више него лане. Промена у образовним профилима има у Гимназији и Техничкој школи

Од наредне школске године  у четири средње школе у Лозници места ће бити за 874 ђака, као и лане, а промена у образовним профилима има у Гимназији и Техничкој школи.

У Гимназији „Вук Караџић“ места има за 180 ученика, десет више него прошле године. Биће уписана по три одељења природно-математичког и друштвено-језичког смера са по 30 ученика. Према речима Милутина Тошића, директора гимназије, ове године се одустало од формирања одељења надарених ученика у рачунарској гимназији пошто се показало да то у нашем граду не може да заживи па неће бити организован ни посебан пријемни испит.

У Техничкој школи ће наредне школске године бити уписан исти број ученика, укупно 240. У подручју рада машинство и обрада метала планирано је да се упише по 30 ученика за занимање машински техничар за компјутерско конструисање, по десет  заваривача, инсталатера и  механичара грејне и расхладне технике, укупно 30 и по 15 ауто-механичара и ауто-лимара, укупно 30.

– У подручју рада електротехника, уместо три занимања четвртог степена, планирана су два одељења по 30 ученика. Уместо  електротехничара аутоматике и електротехничара електромоторних погона, увели смо електротехничара енергетике. Електротехничар рачунара остаје, ово занимање је неприкосновено и појављује се сваке године на упису а код других правимо комбинације. Када смо ишли по основним школама да предствимо школу осмаци су били заинтересовани за занимање ауто-електричар које ове школске године нисмо предвидели, али ће следеће године и овај профил бити заступљен, управо сада изводимо једну генерацију ауто-електричара – каже Горан Горданић, директор Техничке школе.

Такође, у овом подручју рада планирано је и по 15 ученика трећег степена за занимања електромеханичар за термичке и расхладне уређаје и електромонтер мрежа и постројења.

У подручју рада грађевина и геодезија  планирана су два одељења, 30 грађевинских техничара за високоградњу и једно комбиновано одељење од по 15 ученика декоратер зидних површина и керамичар терацер пећар.

У Средњој економској школи биће уписано 244 ђака. Места има за по 30 ученика за занимања економски, финансијски, правни, трговински, туристички техничар и пословни администратор, 24 ученика у огледном одељењу за занимање комерцијалиста и по десет  ученика за занимања кувар, посластичар и конобар. Према речима Миодрага Деспотовића, директора Средње економске школе, поново ће бити оформљено одељење за десеторо деце са сметњама у развоју за занимање припремач намирница које нема ниједна школа у Србији.

Према речима Гордане Тадић, директорке Средње школе „Свети Сава“, у овој школи нема никаквих промена, и наредне школске године биће уписано 210 ученика. Места ће бити за по 30 техничара за индустријску и фармацеутску технологију, техничара за заштиту животне средине, техничара графичке дораде и физиотерапеутских техничара. Такође, предвиђена су и два одељења од по 30 ученика медицинских сестара- техничара и по 15 мушких и женских фризера.

Иначе, полагање пријемног испита у средњим уметничким школама, маатематичкој, спортској и филолошкој гимназији биће одржано од 30. маја до 12. јуна, а коначни резултати биће објављени до 12. јуна.

В. Мићић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )