ПРИЗНАЊЕ ФРАНЦУСКЕ – Јадранин почасни грађанин Париза

ПРИЗНАЊЕ ФРАНЦУСКЕ – Јадранин почасни грађанин Париза

jadranin pocasni gradjanin pariza vidoje puric prima priznanje foto privatna arhiva

После четири деценије живота и рада у Француској, Видоје Пурић из Доњег Добрића постао је почасни грађанин Париза. Престижно признање добио је као један од најистрајнијих промотера српско-франсцуског пријатељства. Поред успешног пословања у иностранству, Пурић планира покретање посла у завичају

 

Видоје Пурић, успешни привредник и истакнути представник и активиста српске дијаспоре у Француској, Јадранин који је пре четири деценије отишао из родног Доњег Добрића, однедавно је постао почасни грађанин Париза. После 1995. године ово је први пут да овако признање буде додељено некоме ко потиче из Србије.

– Поред мене, добитник награде “Медаља града Париза” за допринос развоју француско-српског пријатељества је и Милисав Алексић, дугогодишњи руководилац српске дијаспоре у Францускоја, а признање нам је уручено у резиденцији амбасаде Републике Србије. Овој церемонији присуствовао је и наш амбасадор Рајко Ристић, а признање, које је потписала градоначелница Париза Ан Идалго, уручила нам је председница општине осмог и 16. кварта Жан Дотосе. Све се одигравало током обележавања 70 година победе у Другом и стогодишњице Првог светског рата – каже Видоје Пурић.

Ова награда за њега представља велику част, али и признање за сав рад у протекле четири деценије, колико живи у Франциској.

– Поред редовних послова, увек сам радио на српско-француском пријатељству. Србија је моја родна земља, а Француска је држава коју сам одабрао за живот. Иако сам отишао са малом школском стручном спремом, успео сам да живим комфорно  у демократском друштву, где признају рад и поштење. То је одлика живота у Паризу. Иначе, учествовао сам у скоро свакој акцији која је била усмерена ка доброј сарадњи две државе, а званично сам и даље делегат у Скупштини српске дијаспоре, која је сад у ресору Министарства спољних послова – прича Пурић

У Француску је отишао 1973. године као радник. Бавио се различитим пословима све док пре три деценије није одабрао грађевину и постао власник успешне грађевинске фирме. Тај посао наставили су и његови синови, а у Француској му је и цела породица.

– Моја ћерка има четири сина, један син има такође мушко дете, док други син још нема деце, а у свему имам подршку супруге Славице. У лознички крај долазим све чешће, а у мом Доњем Добрићу планирам изградњу фарме кока носиља, која ће бити најсавременија у мачванском региону и већем делу Србије. На жалост, од локалне самоуправе нисам имао неке помоћи, чак сам локацијску дозволу чекао две године. Сад сам више у Србији и размишљам да можда овде и останем, да бринем о пословима – искрен је наш саговорник.

Он је као почасни грађанин Париза  присуствовао 8. маја свечаној паради поводом Дана победе. Нашао се испред Триумфалне капије са још 300 званица којима је позив упутио председник Француске Франсоа Оландо, и, како каже, у том тренутку осетио је огромну част и понос. На пар метара од њега стајао је Џон Кери, амерички изасланик, француски министар спољних послова Лоран Фабијус и тад је схватио величину признања које му је додељено.

 

Дани јоргована

Видоје Пурић чест је учесник хуманитарних акција, али и других програма. Укључен је и у организацију манифестације “Дани јоргована”, која се сутра одржава у Краљеву, а слична је у сарадњи са Министартсвом спољних послова одржана 26. априла у Београду.

С. Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )