44. ЂАЧКИ ВУКОВ САБОР – Док живи језик – живи и народ

44. ЂАЧКИ ВУКОВ САБОР – Док живи језик – живи и народ

DSCI8317

У среду свечано отворен Ђачки Вуков сабор, који се до недеље оџава у Лозници и Тршићу. Различитим програмима млади из Србије представиће своје вештине и знања, као и познавање матерњег језика на Републичком такмичењу за основце и средњошколце. Саборовање је отворио Стефан Степановић из Лознице, ученик Математичке гимназије у Београду

 

У Вуковом дому културе у среду је свечано отворен вишедневни програм 44. Ђачког Вуковог сабора. Саборовање је отворио Стефан Степановић, прошлогодишњи ђак генерације ОШ “Јован Цвијић”, сада ученик Математичке гимназије у Београду.

– Ђачки Вуков сабор је манифестација посвећена знању, стваралаштву, игри и радости младих. Од 1971. године, ђаци из Србије и региона традиционално се окупљају у Лозници и Тршићу, из захвалности према великану наше писмености и културе, Вуку Стефановићу Караџићу. Са именом тог великана у срцу, млади својим учењем, радом и залагањем чувају и обогаћују свој језик и културу. Тако и треба да буде, по Вуку језик је хранитељ народа и докле год живи језик, докле њим говоримо и пишемо, дотле живи и народ. Са поносом следимо нашег Вука јер лепа реч и гвоздена врата отвара. И заиста, та лепа реч има снагу и моћ да окупи хиљаде младих, талентованих и маштовитих људи, отворених за нова знања и вештине – поручио је Стефан Степановић.

Како је рекао за наш лист, у Београду се лепо снашао, живи у интернату и има добро друштво. У школи му је напорно, али и занимљиво јер се бави оним што воли, а и већину другара је познавао од раније са разних такмичења, на којима је и сам учествовао и освајао награде. Свечаност у Вуковом дому културе употпунили су ученици лозничке Гимназије “Вук Караџић” и њихови гости из Прве београдске гимназије који су извели програм колажни програм “Арт караван”, који планирају да представе и у другим крајевима Србије, гостујући код својих вршњака.

Церемонији отварања Ђачког Вуковог сабора претходио је програм у Музеју Јадра, који је угостио Институт за књижевност и уметност и Задужбину “Доситеј Обрадовић” са програмом “Прекретања” (Хале-Лајпциг, прекретница у животу Доситеја Обрадовића) ауторке Драгане Грбић. Почетак различитих радионица у Тршићу јуче од 11 сати обележиле су приче о воденицама, које је припремила Ана Чугуровић, кустос Музеја језика и писма, док је у Кући писаца покренута радионица о Бранку Ћопићу. У њеном раду учествују лознички гимназијалци и њихова професорица српског језика Невена Митровић. Калиграфску радионицу, посвећену писању глагољице, води Мирослав Терзић, историчар Музеја језика и писма, док ће полазници радионице старих заната уз помоћ Љиљане Максимовић и Раде Боровчанин ући у основне тајне ткања. Традиционалну ликовну радионицу воде академски сликари Снежана Нешковић Симић и Драго Симић, а поводом 150 година од рођења Јована Цвијића, у основној школи, која носи име чувеног научника и географа, у току је радионица под називом “Упознај слив и остани жив”, коју воде истраживачи Географског института “Јован Цвијић”, САНУ.

Поподневни програм настављен је наступом дечјих фолклорних ансамбала из Пожеге и лозничког краја, а занимљив књижевни сусрет приређен је у Канцеларији за младе, где је гостовао Марко Шелић Марчело, репер и писац, са којим је разговор водио књижевник Вуле Журић. Данас од 11 сати наставља се рад у радионицама у Тршићу, а у лозничкој гимназији у 18 сати биће уручене награде најуспешнијим учесницима литерарног конкурса “Вуково звоно”, који расписује Огранак Вукове задужбине Гимназије “Вук Караџић”. Вечерас у 19.30 у Галерији “Мина Караџић” биће отворена ликовна изложба “Буђење” академске сликарке Ане Фафулић. Сутрашњи програм почеће у Вуковој спомен-школи 25. Републичким такмичењем из српског језика и књижевности за ученике основних школа, а наставља се  на малим отвореним сценама од 10.30, када ће наступити рецитатори, полазници школе рок гитаре и дечји фолклорни ансамбли. У 11 сати у Музеју језика и писма гостоваће “Путујућа изложба речи” Удружења грађана “Ин акт” и ауторке Миље Вуковић, историчарке уметности, а на истом месту биће приказани резултати рада радионице о Бранку Ћопићу. У наставку ће свој рад приказати и учесници других радионица, а на саборишту ће бити изложени и радови ликовне радионице. Завршна свечаност почиње у 13 сати Мокрањчевом “Химном Вуку”, коју ће извести хор Гимназије под руководством диригента Дарка Несторовића, а поздравну реч упутиће Алекса Милисављевић, прошлогодишњи ђак генерације ОШ “Јован Цвијић”. Потом ће београдско Позориштанце “Пуж” извести “Бранков шашави квиз”, а поред Бранка Милићевића Коцкице, у представи учествују глумци Ненад Ћирић, Александар Вујановић, Младен Миљановић и Предраг Филиповић. За недељу је најављено Републичко такмичење из срспког језика за средњошколце, а посетиоци Тршића моћи ће да погледају резултате свих радионица 44. Ђачког Вуковог сабора.

С.Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )