У ДОМУ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ – Премијера филма “Ратне цртице”

sa premijere u domu vojske foto kud karadzic

Играно-документарни филм “Ратне цртице” премијерно је приказан 16. априла у свечаној сали Дома Војске Србије у Београду. Филм сниман по мотивима из ратног дневника лозничког проте Јована М. Бошковића тако је стигао и до престоничке публике у којој су се нашли и бројни Лозничани који живе и раде у главном граду. Свечаност је употпунила и група певача КУД “Караџић”, изводећи песме “Тамо далеко”, “Креће се лађа француска” и “Ој, Србијо, мила мати”, док су у драмском програму учествовали Драган Тошић, председник друштва, овај пут у улози водитеља, и глумци Бранислава Илић и Милоје Николић. У име домаћина, публици се обратио директор Медија центра “Одбрана” пуковник Стеван С. Карапанџић који је набрајао делатности које ће се одвијати у Дому војске ове године, а које представљају достојно обележавање стогодишњице Великог рата, док се у име градске управе, која је подржала снимање филма, обратио помоћник градоначелника Лознице Љубинко Ђокић.

– Нажалост, територија града Лознице била је поприште многих битака. У свим тим биткама српски народ, војска и официри победили су, зато што су иза линије фронта биле њихове куће, очеви, мајке, деца. Изузетно је важна спрега између прошлости и садашњости и баш због те везе овај пројекат је поред Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова, огранак Лозница, подржала и градска управа Лознице – казао је Ђокић.

О настанку филма говорио је аутор сценарија професор Радован Симић подсећајући да је свештеник Јован М. Бошковић учествовао у свим значајним биткама – од Вучијег дола у Црној Гори до бојишта у Херцеговини, и да је са војском Србије прошао Албанију и Солунски фронт. Београдска публика сазнала је и то да је прота Јован био одликован Медаљом за храброст од краља Николе, као и почасном сребрном сабљом Немањића, а да је запамћен пре свега по беседама којима је бодрио српску војску јер је сматрао да су “честите речи – здравице Сунца”, па су и публиковане 1931. године.

– Велика је част представити се на оваквом месту и овако лепим поводом. Посебно ме обрадовало то што су на пројекцију дошли стари Лозничани који раде и живе у Београду, као и они млађи, који студирају или су тек привели крају своје школовање. Публици су се представили и сви актери у филму, Петар Петровић, Милан Антонић, Бранко Перишић, Мирослав Савић, Ђорђе Марковић, као и камерман Ненад Ткалац и продуцент Марија Грујић, једино су због обавеза били спречени глумци Марко Јањић,  Жељко Максимовић и Александар Глигорић. Велико одушевљење изразио је композитор Светислав Божић, такође наш Лозничанин, који се као аутор музике поклонио публици – каже редитељ Зоран Грујић.

СПЕЦИЈАНА НАГРАДА

Филм “Ратне цртице” освојио је специјалну награду на десетом међународном фестивалу документарног филма “Златна буклија” у Великој Плани. Награда ће бити уручена данас, на завршници фестивала.

С. Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )