ПОЧЕО ДЕВЕТИ ФЕСТИВАЛ ГЛУМЕ – Дани позоришта и глумаца

ПОЧЕО ДЕВЕТИ ФЕСТИВАЛ ГЛУМЕ – Дани позоришта и глумаца

GOSPODIN FOKA 1

Фестивал глумачких остварења почео је у понедељак наступом домаћина, који не учествују у такмичарском делу програма. За глумачке награде боре се чланови позоришта из Велике Плане, Раковице, Деспотовца, Смедеревске Паланке, Сенте, Прокупља, а у част награђених у понедељак ће београдски Звездара театар извести представу “Сокин и Босина”

Представом “Господин Фока” Гордана Михића, у режији Драгана Остојића, глумца и редитеља из Кикинде, коју су извели чланови лозничког позоришта, у понедељак је почео девети Фестивал глумачких остварења, чији домаћин је КУД “Караџић”. Смотру аматерских позоришта из више градова Србије свечано је отворио Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника Лознице, који је поручио да наш град данас заузима важно место у култури и културним дешавањима западне Србије.

– У време фестивала вечери у Лозници одишу посебном атмосфером, а публика из вечери у вече с радошћу долази у Вуков дом културе. Фестивал има свој програм, публику, а после оволико година и своју традицију. Када је реч о културном животу, Лозница никада није сматрана провинцијом јер су у њој културне активности почеле још почетком 19. века, када је прота Игњат Васић формирао позоришну дружину која је за потребе публике извела представу “Светислав и Милиева”. Лозница и данас јесте привредни, културни и туристички центар овог дела Србије, а за време фестивалских вечери на овој сцени учествују позоришни ансамбли из Београда, Сенте, Смедеревске Паланке, Велике Плане, Прокупља и других градова – казао је Ђокић пожелевши свим учесницима добре представе, а публици да уживају у њиховом извођењу.

Домаћини фестивала, у подмлађеном глумачком саставу, одушевили су публику која је испунила и последње седиште у сали, а титулу глумца вечери, по први пут у пару, понели су Маја Јоцић и Марко Јеремић, носиоци главних улога у овој романтичној комедији. Обоје су чланови и првог фолклорног ансамбла, а покушај да се опробају и као глумци уродио је плодом и првим великим аплаузом Лозничана. Поред њих на сцени су бриљирали Јелена Крстић, Соња Васиљевић, Јелена Љубичић, Борислав Матовић, као и стари вукови лозничког глумишта Биљана Станковић и Зоран Грујић, који се после дуже времена вратио искључиво глумачком задатку.

– Публика је навикла да ме види, углавном,  у улози редитеља. Овај пут сам на сцени знатно опуштенији и посвећен својој улози, која није велика, али је значајна. Прихватио сам оно што је редитељ тражио од мене и потрудио сам се да поштено обавим звој задатак у овој сетној комедији о усамљености и заљубљености, срећном и мање срећном браку. Аплауз публике доказ је да смо сви заједно, а посебно наши млади глумци испунили очекивања. На овај начин стварамо нову генерацију у позоришту а у години када славимо 165 година постојања настављамо сарадњу и са редитељем Драганом Остојићем. Већ од маја спремамо нову представу која ће бити лепо изненађење, док ћемо са овом наступати на фестивалима и у позориштима по Србије – каже Грујић додајући да је за успех представе значајно што је у њу укључено више ансамбала, од фолклорног до групе певача, која је дала свој допринос визуелном, али и музичком доживљају, извођењем сонгова и популарних евергрин мелодија.

Већ у уторак, први у такмичарском делу програма, наступили су глумци позоришта Масука, које делује при Центру за културу у Великој Плани. Глумачка екипа, добрим делом већ позната лозничкој публици, извела је комад “Сакати Били са Инишмана” Мартина Макдона, у режији Милана Ковачевића. Кот театар раковичког КУД “Димитрије Туцовић” у среду је пред Лозничанима извео Нушићево “Сумњиво лице” у режији Слободана Ж. Јовановића, док је јуче почео и пратећи програма фестивала, односно смотра школских сцена. Други пут заредом, у оквиру ревијалног програма, заједничку представу извели су ученици Гимназије “Вук Караџић” и гости из италијанског града Казалмађоре, ђаци Средњошколског центра “Поло Романи”. Комбинујући италијански и српски језик они су на специфичан начин представили “Детективске приче” Агате Кристи, а наступ су уобличиле професорке Ђулија Торели и Наташа Лазић Максимовић. У такмичарском делу, вечерњи термин синоћ био је резервисан за Театар Ресава Центра за културу из Деспотовца. У режији Милана Вељковића, глумци су извели представу “Камен за под главу” ауторке Милице Новковић. Данашњи програм фестивала наставља се у 20 сати  када ће наступити градско позориште Културног центра из Смедеревске Паланке са представом “Вечера будала” Франсиса Вебера, у режији Фуада Табучића. Лозничани викенд могу искористити да погледају наступе неколико драмских секција и позоришта из Сенте и Прокупља. Сутра од 14 сати у ревијалном програму наступиће Путујуће позориште Бисери ОШ “Анта Богићевић” са представом “Биберче” Љубише Ђокића, коју су припремили са учитељицом Србијанком Остојић, драмска секција ОШ “14. октобар” са Змајевим игроказом “Како је Цоца страдала”, ОШ “Кадињача” са предством “Игра”, коју је осмислила наставница Нада Рашић и луткарска група “Сунце” ОШ “Краљ Александар Први Карађорђевић” из Јадранске Лешнице, која ће извести комад “На слово, на слово” у режији Верице Лукић и Снежане Катанић. У 20 сати на сцену Вуковог дома културе изаћи ће глумци камерне сцене Мирослав Антић из Сенте са још једном Нушићевом представом “Ожалошћена породица”, коју је режирао Дејан Цицмиловић. У недељу, Велико позориште Хистрион из Прокупља у 20 сати извешће представу Зорана Хубача “Ближи небу”, коју је режирао Зоран Цветковић, док ће последњег фестивалског дана у понедељак 27. априла ревијални програм завршити драмски студио лозничке гимназије представом “Омер и Мерима”. Свечаност затварања фестивала је од 20 сати, када ће бити уручене награде најбољим глумцима, епизодистима, младим глумцима, као и специјална награда “Петар Грујић” за допринос раду лозничком позоришту у протеклом периоду. У част награђених Звездара театар из Београда извешће представу “Сокин и Босина” др Милице Константиновић у режији Југа Радивојевића. У представи играју Љиљана Благојевић, Калина Ковачевић, Соња Кнежевић и Стефан Бузуровић (Виктор Савић).

ПОДМЛАДАК

Подмладак лозчниког позоришта успешно наставља стазама својих старијих колега, који су овај фестивал посматрали из публике и били им морална подршка. Указану част да свој град представе на овај начин искористили су Маја Јоцић, будући економиста, и Марко Јеремић, који за себе каже да је једини “занатлија” међу колегама глумцима јер већ неколико година успешно ради као фризер. У исти глас поручују да су пресрећни што им се дебитовање на даскама које живот значе претворило у незаборавно вече, улепшано аплаузима, цвећем и наградом публике за глумце вечери.

С. Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )