ЗАВРШЕН “СВЕТ ЖЕНА” – Јунакиње у Великом рату

ЗАВРШЕН “СВЕТ ЖЕНА” – Јунакиње у Великом рату

DSCI6409

Завршницу вишедневне манифестације “Свет жена” обележила је изложба посвећена женама учесницама  Великог рата, ауторке Александре Нинковић Ташић, председнице Образовно-истраживачког друштва “Михаило Пупин”. Бројним фотографијама и документима подсетила је на жене које се нису штеделе да помогну српском народу, пре свега рањеним војницима, не жалећи при том ни сопствени живот

Документарном изложбом “Жене у Првом светском рату” ауторке Александре Нинковић Ташић, у Музеју Јадра у среду је завршен програм манифестације “Свет жена”. Подршку овој поставци у виду документације и архивског материјала пружило је Удружење ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца, а изложба је настала као део обележевања стогодишњице Великог рата у Српској академији наука и уметности. После Београда и претпремијерног представљања у Шапцу, Лозница је трећи град у Србији у којем гостује ова поставка којом ауторка осветљава најистакнутији допринос жена током Великог рата, како пожртвованих болничарки, тако и жена бораца, које су одликоване највећим медаљама за исказану храброст.

– Циљ ове изложбе је да сачува сећања на оне хероине које су највише и највредније што су имале уложиле да помогну српском народу. То су биле Српкиње, мајке, сестре, супруге, али су такође биле и странкиње, Холанђанке, Енглескиње, Рускиње, Шкотлађанке, Велшанке, Канађанке, Аустралијанке и друге. Долазиле су у Србију у најтежим временима и делиле страдање српског народа, равноправно, као да су једне од наших. И заиста су то и постале. Ово је прича и о њима и о нашим хероинама – каже ауторка, иначе председница Образовно-истраживачког друштва “Михаило Пупин”.

С.Пајић

Цео текст можете прочитати у штампаном издању или на www.novinarnica.net

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )