У РАЂЕВИНИ – Све мање првака

У РАЂЕВИНИ – Све мање првака

likodra

Смањивање броја становника у Рађевини и пад наталитета све се више огледа и у учионицама две основне школе у крупањској општини. У школи “Боривоје Ж. Милојевић” Крупњу у наредну школску годину уписано је 98 првака – 30 мање него у претходној. Смањивање броја ученика је константно па је по речима директора школе Драгана Благојевића за мање од тридесет година више него преполовљен.

– Примера ради, 1986. године имали смо више од две хиљаде ученика, а сада 980. И прошле школске године, као и ове смањен је број новоуписаних ђака. Ми имамо 11 издвојених одељења, три осмогодишња и осам четворогодишњих. Одељење у Ликодри је затворено због клизишта па 22 ученика иду у школу у Красаву, али два одељења ће ускоро бити затворена због тога што више неће имати ниједног ученика. Кржава има само једног ђака, он је четврти разред и догодине прелази у другу школу, а то одељење ће бити затворено. Истина судбина очекује и издвојено четворогодишње одељење у Лазама где једина два ђака сада похађају трећи разред – каже Благојевић.

Основна школа “Жикица Јовановић Шпанац” у Белој Цркви има 274 ученика у матичној и шест издвојених четворогодишњих одељења. До 1991. године осмогодишњу основну школу са четири издвојена одељења имала је и Завлака, али је она угашена због смањења броја ученика и припојена белоцркванској. За наредну школску годину пријављено је тридесет ученика, колико, на пример, и далеке 1885. године.

– Имамо незваничне информације да су се неки од пријављених ђака првака у међувремену одселили па ћемо тачан број  знати тек у мају када буде завршено тестирање – каже Љубица Цветиновић, педагог школе.

По њеним речима, ни једном од издвојених четворогодишњих одељења не прети опасност од затварања у наредној школској години јер свако има бар једног или два ђака.

З. В

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )