ВЕЋ ГОДИНУ ДАНА У ЗАЈАЧИ – Воду точе из цистерне

ВЕЋ ГОДИНУ ДАНА У ЗАЈАЧИ – Воду точе из цистерне

UMESTO SA CCESME

Последњих годину дана мештани не користе сеоски водовод у коме су нађени тешки метали, а надлежни га прогласили неупотребљивим. Пројекат којим ће Зајача добити градску воду још није завршен јер се чекају неопходне сагласности надлежних ван Лознице

Мештани Зајаче су дуже од годину дана без сеоског водовода колико је прошло од како су анализе  Завода за јавно здравље “Шабац” показале присуство тешких метала и фекалних бактерија у води коју не треба користити за пиће и спремање хране, као ни за купање, наводњавање и напајање стоке. Од тада у овом насељу воду изимају из цистерне и са три локална извора, а када ће до њих стићи градски водовод из Лознице, не знају.

Председник МЗ Зајача и одборник Слободан Живановић каже да је најбоље решење прикључење Зајаче на градски водовод о чему се причало чим је утврђено да је сеоски водовод, стар више од пола века, неупотребљив. Он је на једној од последњих седница градске скупштине и казао да је  забринут што у плану  “Водовода” за 2015. годину нема изградње водовода до Зајаче.

– Цистерна долази свакога дана и ту је од 8 до 14 часова, прекид смо имали зимус када је због ниских температура није било неких шест дана. Народ за прање и купање узима воду и  са три овдашња извора, али и они се замуте чим падне киша. Колико знам пројекат будућег водовода до Зајаче још није завршен и ко зна када ћемо га добити. Због ситуације са водом ових дана планирам да пишем заштитнику грађана Саши Јанковићу да видимо може ли нам он помоћи – каже Живановић.

Завод за јавно здравље “Шабац” је 28. марта, прошле године обавестио градску управу и МЗ Зајача о повећаној концентрацији тешких метала у води, а 2. априла је потврђено њихово присуство и саопштено да је сеоски водовод неупотребљив. Кренула је прича о изградњи градског водовода до Зајаче, пројекат  ради “Урбоплан”, а наручилац је ЈП “Град”, међутим то не иде баш глатко. Последњи договор је да “Урбоплан” уради пројекат за трасу од резервоара на Трешњици до Воћњака, одакле би се наставило даље ка Зајачи. Међутим, он зависи од надлежних ван Лознице јер су потребне одређене сагласности. Лознички “Урбоплан” се за потребне услове обратио “Србијашумама” пошто део трасе Трешњица-Воћњак иде кроз шуме и још чека одговор. Услови за изградњу водовода на предвиђеној траси чекају се и од “Србијавода” и “Путева Србије”, а “Урбоплан” је, кажу у предузећу, у фази “ургирања да се све то убрза”. То не иде глатко, од “Србијапутева” добили  су одговор у коме се тражи  да обезбеде сагласност  пројектаната мостова од Лознице до Зајаче да на њих окаче водоводну цев, а то је немогуће пошто су неки мостови прављени још  у радним акцијама после рата.

Када ће мештани Зајаче добити градску воду и колико ће тачно кошати та инвестиција, за сада се не зна, али се верује да би, уколико ускоро стигну све сагласности, радови могли почети ове године. До тада, извесна је само цистерна.

Т. М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )