УПИС У ПРВИ РАЗРЕД – Два села без првака

УПИС У ПРВИ РАЗРЕД – Два села без првака

DSCN0271

У четрнаест лозничких основних школа укупно су евидентирана 734 будућа ђака првака, 29 више него лане, али у Доњој Бадањи и Горњој Сипуљи, издвојеним одељењима школе „Степа Степановић“ у Текеришу, није уписан ниједан ђак првак. “Кадињача” ће и даље имати навише првака, а “Петар Тасић” прилику за три нова комбинована одељења

Иако је упис у први разред за школску 2015/16. званично почео 1. априла и трајаће све до 31. августа, већ сада се на основу података из предшколског образовања може утврдити да ће наредне школске године у целој Србији у ђачке клупе сести 2.464 ђака првака више него лане. У лозничким градским школама упис је завршен крајем марта а у школама ванградског подручја евидентиран је број будућих ђака првака на основу броја „предшколаца“ тако да се већ сада зна тачан број будућих ђака првака.

У четрнаест лозничких основних школа евидентирана су 734 ђака првака, 29 више него прошле школске године. И наредне школске године највише првака ће имати „Кадињача“, укупно 99 (у Л. Пољу 21) иако је уписано 16 мање него лане. У ОШ „Анта Богићевић“ уписано је укупно 86 ученика, један више него лане, у школи „Јован Цвијић“ 84 ученика (Воћњак 9), такође један више него прошле године. У школу „Вук Караџић“ укупно је уписано 77 првака (Пасковцу 4, Зајачи 3, Г.Борини 1), 22  више него лане, а у школу „Доситеј Обрадовић“ у Клупцима уписано је 47 (Руњани 4), два више него лане.

Највеће изненађење је ОШ „Петар Тасић“ у коју је уписано 26 првака више него прошле године. Укупно су евидентирана 84 ђака (Н.Село 10, Чокешина 4, Стража 10, Д.Добрић 7) па постоји могућност отварања три нова мешовита одељења. У ОШ „Вера Благојевић“ у Бањи Ковиљачи евидентирано је 59 (Трбушници 16, Г. Ковиљача 6), четири више него лане,  у школи „Свети Сава“ у Липничком Шору 51 (Козјак 11, Јелав 10), шест ђака више него лане, док је у ОШ „Краљ Александар Први Карађорђевић“ у Ј. Лешници евидентирано 38 првака (Јошева 10, Г.Добрић 2, Милина 1), 15 мање него прошле школске године.

У ОШ „Мика Митровић“ на Брезјаку евидентирано је 37 ђака првака (Коренита 12, Д. Недељице 4), два више него лане, а у школи „14. октобар“ у Драгинцу 27 ђака, (Јаребице 3, Ступница 3, В. Село 5, Цикоте 4), шест мање него лане.

У ОШ „Вук Караџић“ у Липници евидентирано је 26 ђака првака, једанаест више него прошле године док је у „Вуковој спомен-школи“ у Тршићу евидентирано десет ђака првака као и прошле године.  У ОШ „Степа Степановић“ у Текеришу евидентирано девет ђака мање него лане, укупно девет, ( Г. Бадањи 1, по два у Трбосиљу и Рибарици) а посебно забрињава што у издвојеним одељењима ове школе у Доњој Бадањи и Горњој Сипуљи неће бити ниједан ђак првак.

У школску 2015/16. годину уписују се деца рођена од марта 2008. до марта 2009. године.

Постоји могућност да дете раније крене у школу, са шест до шест и по година, али тек након провере спремности за полазак у школу. У школама су дужни да упишу свако дете са свог подручја, али на захтев родитеља, дете може похађати и школу са другог подручја.

В. Мићић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )