ИЗЈАШЊАВАЊЕ ЗДРАВСТВЕНИХ РАДНИКА – Необавезна анкета

Анонимном анкетом која није обавезујућа за прекид радног односа у Општој болници у Лозници изјаснило се 65 радника а у Дому здравља „Др Миленко Марин“ 34

 

У свим здравственим установама у Србији завршено је изјашњавање запослених о томе да ли су заинтересовани за раскид радног односа, односно за социјални програм. Како је наведено у допису који је на адресе директора здравствених установа упућено из Министарства здравља, изјашњавање запослених заинтересованих за раскид радног односа обавља се у циљу припреме Плана рационализације у јавном сектору и процене износа средстава потребних за спровођење рационализације у области задравства и утврђивања што квалитетнијег социјалног програма.

Званични резултати о укупном броју заитересованих за „одлазак“ из здравствених установа још увек нису објављени. Како су нам рекли у лозничкој Општој болници, од 772 радника колико је у радном односу у овој установи на неодређено време, за социјални програм пријавило се њих 65.

У Дому здравља за раскид радног односа, односно социјални програм, изјаснила су се 34 запослена и то по троје са ВСС – специјалисти и  ВШСС, седамнаест са ССС, четворо КВ радника и седам НКВ – спремачица. Како је наведено у програму пословања у овој установи запослено је 372 радника.

Анкета је анонимна и није обавезујућа, они који су размишљали да под одређеним околностима као што су социјални програми или пензије раскину радни однос неће бити у обавези да то и учине уколико се у анкети изјасне за раскид радног односа.

На спровођење анкете реаговао је Синдикат здравства и социјалне заштите тврдећи да је недопустиво да се запослени пријављују за програм за који још увек нису одређени критеријуми. За сада прецизних информација о плану рационализације у јавном сектору нема, једино што може да послужи као полазна основа је, како кажу у синдикату, програм за решавање вишка запослених у поступку приватизације за ову годину према којем радници могу да бирају између три опције а укупна висина отпремнине у овом програму је лимитирана на осам хиљада евра. На висину отпремнине ће свакако утицати број пријављених јер су средства ограничена на 2,3 милијарде динара, што је и предвиђено овогодишњим буџетом.

В. М.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )