ХТП “БАЊА КОВИЉАЧА” – Урушавање под “заштитом државе”

ХТП “БАЊА КОВИЉАЧА” – Урушавање под “заштитом државе”

ZAKLJUCCANA VILA KOVILJACCA

Предузеће је у стечају од октобра , а незаштићена имовина ХТП на удару провалника са перспективом да, уколико се ништа ускоро не предузме, доживи судбину некадашњих “Вискозиних” фабрика

Решењем Привредног суда у Ваљеву у Хотелско-туристичком предузећу (ХТП) “Бања Ковиљача” од 22. октобра прошле године отворен је стечај. Стечајни управник је Агенција за приватизацију, а поверилац задужен за ХТП Предраг Манојловић из Уба, док је последњи извршни директор фирме Живота Исаковић остао као сарадник стечајног управника. Увођењем стечаја за 35 запослених престао је радни однос, отишли су на евиденцију НСЗ, а ионако начета имовина предузећа остала је празна и незаштићена, са невеселом перспективом да, уколико се ништа ускоро не предузме, доживи судбину некадашњих “Вискозиних” фабрика.

– Објекти су од увођења стечаја затворени и у њима нема никога, па ни чувара, тако да је све остало на милост и немилост времену и људима. Од увођења стечаја било је више покушаја провале, одношења и разбијања, углавном иживљавања. Скинути су бакарни лимови са “Млечног ресторана”, бакарни покривач са Кур-салона где је велики проблем прокишњавање  и прети му урушавање уколико се под хитно не заштити.  Виле “Ковиљача” и “Босна”  у таквом су стању да им буквално следи урушавање, а слична је ситуација и са вешерницом која се наслања на Специјалну болницу. Почео је да прокишњава и ресторан “Три чесме” са чије је трасе  прошле године однето неколико метара металне ограде. Малтене, нема дана без провале у Одмаралиште “Гучево” где сам једном нашао пет-шест противпожарних апарата избачених кроз полупан прозор. Имовина је препуштена сама себи, а нема новца да се неко плати да је чува. Све то је пријављивано полицији, али нема информација да су откривени починиоци.  Штета је да оваква државна имовина, на онаквом месту, буде предмет черупања и доживи судбину ауто-кампова на Гучеву и Дрини. Уколико и ово лето прође, а објекти  остану незаштићени, буквално ћемо имати рушевине, пре свих две виле,  усред најлепшег парка у Србији – каже Исаковић.

Он је разговарао са стечајним управником да се под хитно предузму неке мере заштите највиталнијих објеката и остало је да направе план шта и како радити да се зграде заштите колико је могуће. Исаковић планира да упути апел органима локалне управе и Влади Србије и поново их упозори на опасност од неконтролисане пљачке имовине ХТП. На рочишту од 25. фебруара требало је да повериоци пријаве потраживања, али се појавио проблем пошто и Управа прихода и некадашњи радници потражују неисплаћене доприносе и порезе и потребно је утврдити коме се за то дугује. После тога  могу да се сведу коначна дуговања и донесе одлука о даљој судбини предузећа. Иначе, хотел “Београд” је у поступку реституције и због те ситуације за сада нема планова са тим објектом.

– Укупан основни дуг ХТП је око 140 милиона динара, али су камате високе, и са њима то може бити и више од 200 милиона. Срећа у несрећи је што  гро дуга према јавним и државним преузећима. Од тога је дуг радницима око 30 милиона, дугује им се у просеку по  око 20 плата, а два до три милиона се дугује малим добављачима. Тражио сам репрограм пре стечаја, али се то није десило – каже он.

Исаковић каже да се од доласка на место извршног директора крајем претрошле године у више наврата због ситуације у ХТП обраћао локалној самоуправи, али је одговор увек био да “то није у њиховој надлежности”.

Т.М.С

Цео текст можете прочитати у штампаном издању или на www.novinarnica.net

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )