У ЛОЗНИЦИ – Стадион за “краљицу спортова”

У ЛОЗНИЦИ – Стадион за “краљицу спортова”

RAZGOVOR O ATLETSKOM STADIONU

Модеран атлетски стадион за велика такмичења био би грађен на површини од два хектара, а предрачунска вредност радова је око пола милиона евра. Лозница би добила прву атлетску тартан стазу у Западној Србији

Лозница нема атлетску инфраструктуру као ни атлетски клуб, али би то ускоро требало да се промени и да овај крај добије услове за бављење “краљицом спортова”. Атлетика са пливањем и гимнастиком представља базичне спортове из којих произилазе сви остали, а Лозничани би наредне године могли потрчати правом атлетском стазом. Према речима генералног секретара Атлетског савеза Србије Слободана Бранковића, који је у уторак посетио Лозницу, ове године требало би да почну радови, а да се у мају наредне зацрвени тартан стаза и стадион у Лозници буде први такав у овом делу западне Србије.

– Заједно са Министарством за омладину и спорт и градом покушаћемо да у блиском временском периоду омогућимо деци Лознице, а и другима бављење атлетиком. Атлетску инфраструктуру користе сви, предшколске и школске установе, рекреативци и други, не утиче много на буџет града за одржавање, а допринос је немерљив. Улагање у атлетску инфраструктуру је улагање у здравље нације. Атлетски савез Србије ће помоћи у изради пројекта и у кординацији целе изградње тог пројекта, атлетски стадион је озбиљна инвестиција која би реално могла да траје две године. Гради се модеран објекат са осам стаза на коме ће моћи да се организују велика атлетска такмичења, а вредност инвестиције је, што се тиче радова, око 500 хиљада евра – рекао је Бранковић.

Према његовим речима, Атлетски савез Србије је основао фондацију која ће се бавити прикупљањем средстава за куповину тартана који ће поклањати локалним самоуправама. Постојање атлетске инфраструктуре унапредиће за неколико година и све остале спортове када деца прођу атлетску “азбуку”. Бранковић је рекао да је “Србија данас највеће атлетско градилиште у Европи” и да ћемо ове године имати атлетски стадион у Новом Пазару, готову атлетску стазу у Крушевцу и Нишу, започету у Врњачкој бањи, а у Београду се ради прва атлетска дворана у земљи. На састанку коме су присуствовали чланови Градског већа и професори физичке културе, заменица градоначелника Ранка Живановић Марковић, оценила је да је спорт препознатљиви знак Србије и да Лозница велике наде полаже у развој спорта.

– Имамо око 60 спортских клубова у граду окупљених око 20 врста спортова, али тој великој лепези спортова у Лозници недостаје атлетика, “краљица спорта”. Кренули смо у реализацију великог спортског и инфраструктурног пројекта изградње ауто-мото стазе, а данас представљамо и пројекат изградње атлетског стадиона који би значајно допринео  развоју спорта и спортско-рекреативног туризма. Овлашћени пројектант је средином јануара био у Лозници, локација будућег стадиона је у овиру УФК “Лагатор” и предвиђена је површина од два хектара. До сада је урађена скица и оквирни предрачун радова, а предстоје послови око издавања одређених дозвола и слично – рекла је она.

Богдан Кнежевић, координатор за инфраструктуру у Министарству омладине и спорта, каже да су последњих година локалне самоуправе најмање улагале у спортску инфраструктуру и да се настоји да то више не буде тако. Он  је оценио да је изградња атлетског стадиона прави потез града с обзиром на то да у западној Србији нема ниједна атлетска тартан стаза и да је ово прилика да Лозница постане атлетски центар за припреме, стварање нових шампиона и омасовљење спорта.

Према речима члана Градског већа Драгана Павловића,  град  је започео активности око формирања атлетског клуба, а он је подсетио и да Лозница има традицију организовања Церског маратона.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )