УРУЧЕНИ КЉУЧЕВИ ОД ШЕСТ КУЋА – КОНАЧНО У СВОЈОЈ КУЋИ

УРУЧЕНИ КЉУЧЕВИ ОД ШЕСТ КУЋА – КОНАЧНО У СВОЈОЈ КУЋИ

Konacno u svom domu -porodicaStefanovic

Пет породица из Бање Ковиљаче и једна из Тршића, које су остале без кућа услед деловања клизишта, у понедељак су се коначно уселиле у своје нове куће у Железничкој улици у Лозници. Кључеве су им уручили Снежана Богосављевић Бошковић, министарка пољопривреде и заштите животне средине и Оскар Бенедикт, заменик шефа Делегације ЕУ у Србији

Парцела од 37 ари у Железничкој улици на којој је изграђено седам кућа за породице које су у прошлогодишњим мајским поплавама услед деловања клизишта остале без својих домова у понедељак је прерасла у мало насеље. Кључеве од нових кућа површине 60, 80 и једне од 100 метара квадратних за сада је добило шест породица, пет из Бање Ковиљаче и једна из Тршића, које су у потпуности опремљене намештајем и белом техником. У нове куће уселиле су се породице Здравка Васиљевића, Наде Вићић, Добривоја Јовановића,  Рада Тадића, Владимира Максимовића и Предрага Стефановића којој је припала највећа кућа с обзиром да њихово домаћинсто има пет чланова.

– Срећни смо што данас у Лозници предајемо кључеве нових кућа, то је само део породица којима смо помогли. У Лозници смо финансирали реконструкцију двадесет и изградњу девет кућа а у Србији реконструкцију 850 и градњу 150 нових кућа. Укупан износ помоћи  ЕУ Србији је више од 160 милиона евра – рекао је Оскар Бенедикт, заменик шефа Делегације ЕУ у Србији.

У име Владе Србије представнику ЕУ захвалила се Снежана Богосављевић Бошковић, министарка пољопривреде и заштите животне средине, која се лично, како је рекла, уверила да су куће добро урађене и опремљене и да је сада ових шест породица на сигурном.

–  Ово је једна од највећих помоћи које је наш град добио после мајских поплава и дубоко смо захвални ЕУ због тога. Учинили смо све да створимо предуслове да би помоћ могла да стигне, благовремено смо обезбедили локацију, донели одговарајуће одлуке, грађевински у потпуности опремили земљиште, обезбедили пратећу и другу техничку документацију. Срећни смо што ће данас шест породица из нашег града моћи да започне пристојан нови живот. Поплаве су донеле проблеме многим нашим суграђанима, али сам сигуран да ћемо заједно и даље  трагати за решењима како бисмо у будућности могли да обрадујемо и неке нове породице које овога пута, нажалост, нисмо могли – истакао је Видоје Петровић, градоначелник Лознице.

Да подсетимо, парцелу од 37 ари у Лозничком Пољу на којој је изграђено седам  кућа и где је урађена комплетна инфраструктура, без икакве надокнаде породицама је уступила локална самоуправа одлуком Скупштине града. Ускоро ће бити уручени и кључеви од још једне, седме куће која се налази на овом плацу као и од две куће које су изграђене у Стражи, чека се само да буду опремљене намештајем и техником. Половином фебруара завршена је и санација седамнаест кућа које су оштећене услед поплава и оне су пре пар дана предате власницима на употребу. У њима су промењени подови, обновљена купатила а на три куће је замењен кров. У питању су по једна кућа у Липничком Шору и Козјаку, по две у Јадранској Лешници и Брадићу, три у Доњем Добрићу и по четири у Јелаву и Бањи Ковиљачи.

В. Мићић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )