ОД 2. МАРТА – ОПЕТ СКУПЉИ ГАС

Лозничани који се греју на гас ће, због раста курса америчког долара, валути по којој „Србија гас“ купује овај енергент из увоза и домаће производње, од 2. марта плаћати за 6,1 одсто скупљи гас па ће по кубику уместо досадашњих 46,15 динара морати да издвоје  48,97 динара. За привреду гас је поскупео за 6,3 одсто.

– Последња четири месеца плаћали смо гас више него што смо га продавали. Пре либерализације тржишта куповали смо га по 45,5 а продавали по 44 динара. Снага кубика гаса износи 5,27 динара по киловат часу што је испод цене „Топлане“ која исноси 5,74 плус фиксни део од 30 одсто и просечне цене струје од  5,5 одсто – каже Мирољуб Тешмановић, директор предузећа „Лозница гас“ одговарајући на нашу опаску да корисници неће моћи да плаћају гас ако он буде све скупљи.

Према његовим речима, у Лозници има 1.500 корисника гаса, али када би се рачунали и станови које греје „Топлана“, пошто су све котларнице на гас, овај енергент користи око седам хиљада домаћинстава.

Одлуку о повећању цене гаса донео је савет Агенције за енергетику, због како се наводи раста курса долара за 16,8 одсто од последње промене цене гаса. Последње поскупљење гаса било је у октобру прошле године и то за 5,5 одсто по кубику.

Иначе, у нашој земљи има 249 хиљада прикључака на гас, што значи да се на овај енегент греје десет одсто домаћинстава.

В. М.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )