ВИШЕНАМЕНСКИ ЦЕНТАР У ТРШИЋУ – БУДУЋИ ИНСТИТУТ ЈЕЗИКА И ПИСМА

ВИШЕНАМЕНСКИ ЦЕНТАР У ТРШИЋУ – БУДУЋИ ИНСТИТУТ ЈЕЗИКА И ПИСМА

DRUGA FAZA RADOVA U PUNOM JEKU

Градоначелник са сарадницима обишао вишенаменски центар у Тршићу где увелико траје друга фаза радова. Министарству просвете и Министарству културе понудићемо да буду партнери граду Лозници у завршетку овог важног центра не само у финансијској подршци, већ и намери да у ближој будућности Србија овде добије институт језика и писма

Вишенаменски објекат, започет претпрошле године у Тршићу, ове седмице обишао је градоначелник Видоје Петровић са директорима јавних предузећа и установа, председницима њихових надзорних одбора и члановима Градског већа који су редовни месечни састанак овога пута одржали у Вуковом родном месту. Увелико траје друга фаза започета почетком новембра која обухвата завршне грађевинско-занатске радове, кречење, постављање подова, инсталације и све што је потребно да објекат буде усељив. Петровић је рекао да је то објекат  који ће окупити све оне које повезује Тршић, српко писмо и наш језик, где ће прво долазити деца на рекреативну наставу, а потом бити место за разне кампове, радионице, летње школе, скупове слависта и других. Он је подсетио да се у Тршићу одржава Вуков сабор, најстарија културна манифестација код нас, једини музеј на отвореном, да је ту отворена прва Кућа писаца у Србији, па онда и Музеј језика и писма, а нови објекат допринеће квалитетнијој и садржајнијој понуди овог комплекса.

– Увелико смо у реализацији друге фазе радова на завршетку вишенаменског центра. Ово је наша идеја, наши су пројектант и извођач радова, а новац је обезбеђен са стране. Поносан сам као градоначелник што ће овде у некој ближој будућности заживети овако импозантно здање. Последњих месеци се све гласније од најстручнијих кругова, академика, књижевника, лингвиста, чује апел за очување ћирилице и ћириличног писма. На путу смо да министарствима просвете и културе понудимо да буду партнери граду Лозници у завршетку овог центра, не само у финансијској подршци, већ и намери да Србија овде добије први Вуков институт језика и писма. Сад нам предстоји да обезбедимо новац за трећу фазу – казао је градоначелник.

Према његовим речима, у две фазе изградње Лозница је успела да оствари “огромне уштеде у односу на оно што је пројектант предвидео кроз предрачун укупних радова”. У првој фази радова било је предвиђено 172 милиона динара, уговорена је за 122, а реализована за  119 милиона, док је у другој фази планирано 60, а уговорена је за нешто више од 56 милиона динара. Вишенаменски центар у Тршићу, према речима помоћника директора ЈП “Град” Зорана Томића,  има 3.100 квадратних метара, три зграде где су у једној ресторан, кухиња, сале за састанке, а у друге две смештајни капацитети, 42 собе са 150 лежајева и пет апартмана. У садашњој фази завршавају се сви унутра-шњи радови осим оних на спуштеном плафону, поставља се укупно четири и по хиљаде квадратних метара подних плочица,  разводи грејање. Паралелно се ради пројекат кухиње и вешераја и уређења ентеријера. Сава Бабић, директор “Урбоплана”, предузећа чији су пројектанти архитектонски осмислили ово здање, каже да су завршили пројекат спољњег уређења око објекта и долазног пута од паркинга до центра са проширењем, тротоаром и окретницом за аутобусе, а у завршној фази је и пројекат  долазних инсталација.

За Тршић, кроз који годишње прође око 100.000 посетилаца, ово је значајан и одавно потребан објекат. Тренутно локална власт не може да прецизира када ће бити отворен, али је сигурно да Вуково родно село и лознички крај овим добијају велику шансу да Тршић буде још посећеније место, а остаје да се види хоће ли и како држава подржати његов завршетак и идеју о Институту српског језика и писма.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )