ПРОТЕСТ АДВОКАТА – ДАНАС ОДЛУКА

ПРОТЕСТ АДВОКАТА – ДАНАС ОДЛУКА

Advokati

Скупштина Адвокатске коморе Србије данас ће донети одлуку о прихватању споразума са Министарством правде по којем је адвокатима и грађанима враћено право да сачињавају уговоре, док ће јавнобележнички запис бити обавезан само у случају уговора пословно неспособних особа, слепих, глувих  и немих. Уколико данас буде донета одлука о прекиду штрајка који траје од 17. септембра, адвокати ће се вратити у суднице тек када Скупштина Србије усвоји договорене измене закона

Лознички адвокати ће данас 37 пут у пет до 12 изаћи на протест испред зграде Основног суда, а у то време у Београду ће бити одржана Скупштина Адвокатске коморе Србије на којој ће се делегати изјаснити о постигнутом споразуму својих преговарача са радном групом Министарства правде. Наиме, стручни тимови АКС и Министарства правде 8. јануара, постигли су споразум о изменама закона о јавном бележништву, промету непокретности, ванпарничном поступку, Породичног закона и Закона о наслеђивању по хитном поступку. Закон о овери потписа, преписа и рукописа неће се мењати,  из процедуре ће бити повучен Закон о бесплатној правној помоћи, а Влада и АКС формираће тим који ће размотрити измене закона о извршењу и обезбеђењу, о државном правобранилаштву и јавним набавкама.

Изменама закона практично ће бити враћено право адвокатима, али и грађанима, да сачињавају уговоре, а нотари ће их само оверавати. Изузетак су  уговори о располагању непокретностима пословно неспособних, глувих, слепих и немих особа, као и споразума о законском издржавању. Јавни бележници ће на посебан захтев странке сачињавати уговоре о хипотеци и заложне изјаве, када је потребно да оне имају својство извршне исправе.

Нотар ће моћи да одбије солемнизацију само у случају да странка није пословно способна и да нема уредно пуномоћје, или када оцени да се ради о апсолутно ништавом уговору. Против таквог решења странка ће имати право приговора основном суду, а уколико га он одбије и вишем суду. Да ли ће договорено бити прихваћено и да ли ће то уједно означити и крај протеста адвоката, биће познато данас. Претходно је Управни одбор АКС једногласно  прихватио извештај свог стручног тима о споразуму са Министарством правде заједно са предлогом за обуставу протеста али тек пошто Скупштина Србије усвоји договорене измене прописа и оне буду објављене Службеном гласнику.

Судећи према порталу “Протест адвоката” договорене измене нису наишле на једнодушно одобравање адвоката, а најчешће примедбе су да би “спразум могао да буде компромис када би јавним бележницима било дато само право легализације наших исправа, без права солемнизације или сачињавања истих, као у већини нормалих држава”, да није требало одустајти од договора да се сачека одлука Уставног суда. Председница одбора адвоката у Лозници Гордана Младеновић није желела да коментарише за наш лист каква су реаговања лозничких адвоката, али је истакла да протест још увек није прекинут.

– Лознички адвокати су у штрајку од 17. септембра, а више од месец дана истрајавамо у свакодневном протесту испред Основног суда. Све време смо доследни и упорни у протесту јер смо свесни да је то једини начин да одбранимо своју професију и своју будућност. Ово јединство које смо одржали пуна четири месеца задивљујуће је поготову што никоме од нас није било лако да за то време обезбеди егзистеницију, али одржавала нас је свест о томе да ако данас попустимо, сутра нећемо имати шта да радимо. То су схватили и наши клијенти, али и грађани тако да током протеста није било никаквих непријатности – каже Гордана Младеновић, истичући да ће остати у протесту све док Скупштина АКС не донесе другачију одлуку, а то би могло да се догоди већ данас. Она оцењује да је срамно понашање Уставног суда који се још увек није огласио иако је у августу поднет захтев за утврђивање уставности Закона о јавном бележништву.

– Ово је по свим мерилима предмет од посебног значаја и несхватљиво је да то сви схватају осим Уставног суда, који, према неким незваничним информацијама, планира расправу тек у марту, а за то време је цео правосудни систем у блокади.

Од 17. септембра када су адвокати ступили у штрајк у целој Србији  одложено је више од 100.000 суђења, а у Лозници, према подацима Основног суда око 2.450.

АКС је упутила допис Министарству финасија и директору Пореске управе са молбом да до петка добију званично тумачење за примену Уредбе којом се предвиђа да адвокатима паушални порез за 2014. годину буде повећан највише десет одсто у односу на 2013. годину.

Трећи захтев адвоката – смена министра правде, како је саопштено, остаје, али није неопходан услов за прекид протеста. Иначе, како се могло чути протеклих дана,

после ових измена, правна потврда уговора које ће убудуће склапати адвокати, а коју издају јавни бележници, плаћаће се 40 одсто мање него сада.

З. В.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )