СРБИ У НЕСТАЈАЊУ – ВИШЕ КРСТАЧА НЕГО ПЕЛЕНА

СРБИ У НЕСТАЈАЊУ – ВИШЕ КРСТАЧА НЕГО ПЕЛЕНА

VELIKO INTERESOVANJE ZA PROBLEM BELE KUGE

Србија се сваке године смањује  за град величине Ћуприје, 35 хиљада људи више годишње умре него што се роди, а од  7,1 милион становника само 5,9 милиона је Срба. Наше девојке прве су у Европи по броју малолетничке трудноће и абортуса, а последица тога је велика стопа стерилитета и немогућност да оне једном постану мајке. Срби су постали малодушни, равнодушни, не видите радост живљења, не видите наду у будућност, а то није добро, каже професорка Биљана Спасић

 

“Зашто Срби нестају?” назив је трибине одржане у Библиотеци Вуковог завичаја на којој су изнети катастрофални подаци о проблему беле куге у нашој земљи. Према речима професора и демографа Биљане Спасић, ауторке истоимене књиге,  Србија се сваке године смањује  за град величине Ћуприје, 35 хиљада људи више годишње умре него што се роди, а од  7,1 милион становника само 5,9 милиона је Срба.

– Србија се смањује и прогнозе су катастрофалне. Оне говоре да ћемо за две деценије бити мањина у сопственој земљи. Наше девојке прве су у Европи по броју малолетничке трудноће и абортуса, а последица тога је велика стопа стерилитета и немогућност да оне једном постану мајке. У Србији годишње не дозволимо да на свет дође 300.000 деце, а толико житеља има један Нови Сад. Не поштујемо божју заповест рађајте се и множите се. Да то  поштујемо, не бисмо имали више опела него рођења. У ратовима смо изгубили четири милиона, а у последних 20 година убили смо шест милиона своје нерођене деце. Последњи попис становништва  открио је страшно стање, а тако је и у Мачванском округу који је 2002. имао 328.000, а 2011. 296.000 становника. Само Лозница је између два пописа остала без  више од седам хиљада становника, у њој је 2002. рођено 949 беба, а умрло 987 особа, да би 11 година касније било рођено само 737 беба, а 1.097 особа умрло. Држава је територија, али пре свега народ, а ако га нема, нема ни државе – рекла је она у препуној читаоници.

Према њеним речима, осим слабог наталитета, чедоморства и ратова, један од видова нестајања Срба је и расејање. На пет континената, у више од 120 држава расејано је више од четири милиона Срба.

– Србија има невероватан одлив мозгова, али и генетског материјала. Србију дете од обданишта до доктората кошта 300.000 долара, а када оконча школовање оде у бели свет. Проблем је и што за разлику од других народа Срби лако улазе у мешовите бракове, а у том браку дете није крштено у православној цркви, не носи српско име, ако дође у Србију, не може да се споразуме са бабом и дедом јер оно не зна  српски језик – каже Спасићева.

Т.М.С

Цео текст можете прочитати у штампаном издању или на www.novinarnica.net

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )