ПРЕДСТАВЉЕН КАРАЈЛИЋЕВ “ФАЈРОНТ У СРБИЈИ” – ДЕЧАК КОЈИ ЈЕ ПРЕРАСТАО СВОЈ ГРАД

ПРЕДСТАВЉЕН КАРАЈЛИЋЕВ “ФАЈРОНТ У СРБИЈИ” – ДЕЧАК КОЈИ ЈЕ ПРЕРАСТАО СВОЈ ГРАД

DR NELE

– Град је пролазио кроз одређене фазе, такође  и дечак. Заједно су расли и срасли до момента кад је дечак одлучио да напусти град јер више није могао да издржи у њему – каже др Неле Карајлић, који је у уторак у Лозници представио своју књигу “Фајронт у Сарајеву”. Књига, коју је објавила “Лагуна” у сарадњи са “Новостима”, за кратко време доживела је неколико доштампавања, а допуњено издање већ је у припреми

 

Протеклог уторка у Галерији “Мина Караџић” није било места ни за стајање, а сви они који су слушали “Примус” Другог програма Радио Сарајева и чувену “Топ листу Надреалиста”, или гледали истоимену серију средином осамдесетих и слушали плоче “Дас ист Валтер”, “Док чекаш сабах са шејтаном” или “Поздрав из земље Сафари” групе “Забрањено пушење”, више од сат времена уживали су у дружењу са др Нелетом Карајлићем на представљању његовог аутобиографског романа “Фајронт у Сарајеву”. Ненаду Јанковићу, како је право име др Карајлића, друштво су правила још двојица “бивших” Сарајлија, књижевник Вуле Журић, у улози водитеља програма, и продуцент Слободан Терзић, Лозничанин који је добар део радног века провео на ТВ Сарајево, где је и упознао Нелета. Сва тројица су напустила Сарајево, али емоције које их везују за тај град биле су видљиве кроз сваку реченицу, анегдоту или присећање на крај осамдесетих година у престоници Босне и Херцеговине.

– Пошто се створио некакав луфт у мом животу, а за књигу је потребно време, одлучио сам да га искористим за писање и, чини ми се да сам га добро утрошио. Шокиран сам реакцијама публике, знао сам да постоји одређен број људи који би волео то да прочита и да чује некакво моје мишљење, али овако јаку реакцију људи  свих могућих сталежа и годишта, то ми је прилично изненађујуће. Када сам је писао, било ми је важније да се она чита за двадесетак година него данас, али, чини се, да се она већ данас испуцала. Да ли ће за двадесет година све стајати на свом месту, видећемо, али, тренутно, тиражи се доштампавају – каже др Карајлић.

Он објашњава да је написао причу о “дечаку који је растао заједно са својим градом”.

– Како је град пролазио кроз одређене фазе, тако је и дечак, заједно су расли до момента кад је дечак одлучио да напусти град јер више није могао да издржи у њему. То је занимљива прича о пар митолошких ствари које данас често спомињемо, пре свега те осамдесете, којима се обраћамо са одређеним пијететом. Затим град Сарајево, који је, изгледа, имао некакву посебну магију у главама људи у бившој Југославији, затим та Југославија и два феномена која су остала из тих времена а то је рок музика и “Забрањено пушење” и “Топ листа Надреалиста”. Оно старо Сарајево ми само мало недостаје јер, ево вечерас, нас петорица Сарајлија смо заједно у Лозници, а тако је где год да се окренем. Метафизичко Сарајево је увек ту, самном. Међутим, без обзира на ратове, људи често мењају места становања, тако да је могло да се деси да и ја одем из Сарајева и да није било рата. Некад дечак прерасте место у којем живи – искен је Неле.

 

СРЧАНИ УДАР

 

Неле каже да то што се десило са његовим срцем само је убрзало писање књиге и да би се то догодило кад тад, али да његов живот, који је водио тих 14 година, пре срчаног удара, није био за “нормалног човека”.

– Доста тога се скупило и било је питање дана кад ће то да изађе из мене. Живот у Београду је сада зрелији, док је први део, проведен у Сарајеву носио неку врсту шарма – додаје Неле најављујући нову серију “Надреална историја”, која ће идуће године бити реализована са РТС-ом. “Фајронт у Сарајеву”, заједнички су објавили “Лагуна” и “Новости”.

С. Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )