ЈАВНИ ПРАВОБРАНИЛАЦ У ЛОЗНИЦИ ПОКРЕНУО ПОСТУПКЕ ЗА НАПЛАТУ ПОЗАЈМИЦА ИЗ ФОНДА ЗА РАЗВОЈ – ЛАКО СЕ ЗАДУЖИЛИ, ТЕШКО ВРАЋАЈУ

Од укупниог дуга који је настао на основу одобрених а невраћених позајмица из Фонда за развој у износу од 56,2 хиљаде евра и позајмица за незапослене на име самозапошљавања и развој пољопривредне производње од 192 хиљаде евра, до сада је наплаћено више од педесет одсто. Као разлог нередовне отплате дугова дужници наводе елементарне непогоде – суше и поплава

Фонд за развој града пренео је Јавном правобранилаштву у Лозници двадесет и један предмет по основу позајмица одобрених 2010. и 2011. године из Фонда за развој пољопривреде чији је правни наследник, како би оно предузело одговарајуће мере за наплату ових потраживања. Према речима Славољуба Петковића, јавног правобраниоца, укупна потраживања по основу доспелих неизмирених обавеза за ове  позајмице износила су 56,2 хиљаде евра од чега је до 30. новембра ове године наплаћено 3,49 милиона динара што представља износ у динарској противвредности који је наплаћен по средњем курсу евра на дан уплате.

– Пет предмета је завршено наплатом потраживања док се у једном наплата обавља вансудским путем пошто дужници сами уплаћују дуг. Основни суд у Лозници донео је осам правоснажних и извршних пресуда а пред овим судом су у току три парнична поступка. На основу поднетих жалби пред Вишим судом у Шапцу воде се три поступка, један пред Основним судом у Лозници, док у четири случаја дужници уопште нису уплаћивали дуг који износи 14,8 хиљада евра. Сви дужници поред главнице плаћају законску затезну камату  и трошкове поступка који нису мали и  износе око 50 хиљада динара – каже за ЛН Петковић.

Према речима Николе Драгићевића, директора Фонда за развој, право на позајмице у ове две године у износу од 19,3 милиона динара остварила су 62 корисника.

  Као разлог невраћања позајмица дужници наводе умањене приносе које су имали због елементарних непогода, сушни период прошле године и поплаве које су наш крај погодиле пре четири године и ове године у мају и августу. Неки од њих као разлог наводе и здравствене проблеме – каже Драгићевић.

Из градске управе у јавно правобранилаштво својевремено је пренето и 97 предмета по основу одобрених позајмица током 2005, 2006. и 2007. године незапосленима на име самозапошљавања и за подстицај пољопривредне производње. Укупна потраживања по основу доспелих неизмирених обавеза за ове позајмице износила су 192 хиљаде евра од чега је до краја новембра ове године наплаћено 12 милиона динара. И овде је у питању износ у динарској противвредности који је наплаћен по средњем курсу евра на дан уплате.  Против дужника који своје обавезе нису измирили у одређеном року, поднети су предлози за извршење ради наплате тих потраживања.

– Потраживања су наплаћена код 62 корисника док су два завршена тако што су дужници заложили своје непокретности. Пред Основним судом у Лозници у току су 33 случаја извршења а шеснаест  дужника није уплаћивало дуг који сада износи 58,7 хиљада евра. Наплата овог дуга оствариће се продајом, односно преузимањем заложених непокретности дужника. Сигурно да град нема интерес да преузима непокретности, али нема ни другог начина да сва дуговања наплати. У таквим случајевима, највише губе дужници јер је вредност  непокретности 30 одсто од процењене вредности. Многи од њих и када им се узме непокретност, неће моћи да намире сва потраживања тако да ће се морати предузимати други законски поступци – истиче Петковић.

В. М.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )