ШТРАЈК АДВОКАТА У ЛОЗНИЦИ – ПОДРШКА АДВОКАТА ИЗ БЕОГРАДА

ШТРАЈК АДВОКАТА У ЛОЗНИЦИ – ПОДРШКА АДВОКАТА ИЗ БЕОГРАДА

pet do dvanaest je

Душан Братић, Урош Тешмановић и Мирослав Живковић из Београдске адвокатске коморе посетили су прошле недеље лозничке адвокате и придружили им се у протестном окупљању испред Основног суда у Лозници

– Наше  колеге на истрајан, надахнут начин дају свим осталим колегама у Србији снагу да издрже у овим најтежим тренуцима српске адвокатуре. Никада се над  адвокатуром у Србији од њеног постанка нису надвили тако црни облаци као данас. Никада није било грђе власти у Србији зато никада ни адвокатура није била више угрожена – рекао је у свом обраћању лозничким медијима Душан Братић, адвокат Београдске адвокатске коморе,  који је са својим колегама дошао да пружи подршку лозничким адвокатима.

Братић је истакао да се иза увођења јавног бележничког система у Србију крију велики финансијски интереси неколицине људи који се данас налазе у власти и да то зна и председник Владе Србије. Изнео је податак да просечне месечне зараде јавних бележника за територију Првог основног суда у Београду износе 32.700 евра.

Његов колега Урош Тешмановић, истакао је да  адвокати најбоље умеју да виде проблеме у правном систему и да су уочили проблем корупције те да сматрају да је њихова дужност да истрају како би се лоши неуставни закони избацили из правног система.

–  Прави хероји овог протеста су адвокати Лознице, помно их пратимо из Београда и зато смо и дошли да их подржимо. Представљамо само извидницу која ће радити на здруживању адвоката из Београда и Лознице а на овом месту направићемо протест у који ће бити укључен већи број адвоката из Београда – поручио је Мирослав Живковић.

Лознички адвокати су од својих колега из Београда добили на поклон књигу „Необјављени чланци“  Драгише Васића, предратног српског адвоката, којег је Управни одбор АК у Београду 1946. године није пристао да испише из свог именика на захтев нових револуционих власти. Због тога су први  и последњи пут у историји српске адвокатуре уведене привремене мере и распуштена Адвокатска комора у Београду.

В. М.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )