ПРЕТПРЕМИЈЕРА – КОНТРАШ ИЗ КОМШИЛУКА

ПРЕТПРЕМИЈЕРА – КОНТРАШ ИЗ КОМШИЛУКА

BANDOVIC

– Овде се сударају смех и туга. На глобалном нивоу човек се одрекао себе – каже глумац Љубомир Бандовић, који у монодрами “Контраш“ глуми Поњаву, обичног човека, скрајнутог ван “система”

Глумац Љубомир Бандовић одушевио је протеклог уторка публику у Вуковом дому културе, где је предпремијерно извео позоришну монодраму “Контраш“, по тексту сценаристе и редитеља Душана Премовића. У лику Поњаве, бившег вулканизера, приказао је нашу свакодневицу, дочарао ситуације у којима се већина често налази и дао одговоре на многа питања која сами себи постављамо.

– У Лозницу сам долазио неколико пута са ансамбл-представама и знам да овде публика воли позориште. Вечерас се Поњава по другу пут срео са публиком, синоћ у Панчеву, и, наравно, да је вечерас боље. Желим да за пет-шест година, пошто сам ја стари маратонац, кад се ова ствар развије, кад ја престанем да се борим са текстом и реакцијама публике, кад се све слегне, и мени буде потребно пола количине зноја да бих ово одиграо, дођем опет и да се сретнем са истом овом публиком која је монодраму видела пре премијере у Београду. Да видимо колико смо узнапредовали, и ми на сцени, а и публика која је могла да чује, чини ми се, здраворазумска мишљања од једног обичног Поњаве – казао је Бандовић после успешно изведене представе.

У разговору, после представе, сазнали смо да му, иако је реч о монодрами, није компликовано то што се сам налази на бини јер Поњава, како каже, углавном, говори истину.

– Живимо у време где влада информација, небитно да ли је лажна или истинита. Неко ко априори говори истину, аутоматски иде код психијатра, дају му се лекови и покушава се да се тај неко ко говори истину угура у систем независно од истине. Он је остао скрајнут, као и ми овде на Балкану, у овој нашој Србији, тучен, васпитаван, неко ко се родио са огромним потенцијалом, неко ко уме и да прочита, кога занима и Цвијић и Хегел и Ниче, који уме да имитира, који је социјално вешт. Он је временом изгубио само зато што је остао доследан себи. Ови, који су успели да се ушушкају у систем, они и даље живе своје животе и отплаћују своје кредите. Овде се сударају смех и туга. На глобалном нивоу човек се одрекао себе. Чињеница да постоје мобилни шпорети учинала нас је слабима а не паметнима. Нађите сад два посто оних који умеју да запале ватру или да знају како су се некад плеле чарапе. Не кажем да треба да се враћамо у то време, али треба да знамо за то време. Најпросперитетније и најбогатије земље на свету су уједно и најтрадиционалније, нису од себе одступиле ни педаљ, а ми се трудимо да личимо на некога и зато не можемо да напредујемо. Врло смо талентовани да ставимо ИЛИ, тамо где природно стоји И. Ти можеш и чувати овце, и док их чуваш, можеш нешто читати. Убијени смо у појам и зато Поњава на крају каже – Не дам се – објашњава глумац.

Душан Премовић, аутор текста, вишестуко је награђивани драмски писац, сценариста и продуцент. Каже да сценарио за “Контраша” није дуго писао, али да се са Љубом већ две године договара око ове приче.

– Припреме су трајале нешто више од два месеца и потрудили смо се да урадимо гледљиву и забавну представу. Предпремијерна извођења су раније биле природан процес у постављању преставе. То се радило у бившој Краљевини, бившој Југославији, а нешто и током педесетих и шездесетих година – казао нам је Премовић.

Он је потврдио да ће после вечерашње премијере, београдска публика моћи да види и репризу, која је већ заказана за  14. децембар, а потом следи турнеја јер већ стижу позиви из других делова Србије, региона и иностранства.

С. Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )