КРУПАЊЦИ ДОБИЛИ НОВЕ КУЋЕ – КЉУЧЕВИ ОД ПРЕМИЈЕРА

КРУПАЊЦИ ДОБИЛИ НОВЕ КУЋЕ – КЉУЧЕВИ ОД ПРЕМИЈЕРА

VUCCIC URUCCIVAO KLJUCCEVEМештанима Крупња који су у мајским поплавама остали без својих домова премијер Александар Вучић уручио кључеве саграђених кућа на локацији Вашариште. У  Србији је издато укупно 305 решења за изградњу нових кућа, а за 87 исплаћена је помоћ у новцу, гради се још 218 кућа за страдале у поплавама, и оне су или готове, или ће све бити завршене пре краја године, рекао је премијер и најавио да ће Крупањ још неко време бити велико градилиште

Премијер Александар Вучић уручио је кључеве 17 новоизграђених кућа мештанима Крупња који су у мајским поплавама остали без крова над главом. Свечано уручење приређено је прошле недеље, а Вучић је после тога обишао неке од нових објеката на локацији Вашариште у центру Крупња и изјавио да је “веома  задовољан, јер је видео срећна лица 17 породица”.

Честитајући станарима нових кућа премијер је рекао да је задовољан због великог посла који је обављен у Крупњу и што је био транспарентан, што је уписан сваки динар који је држава дала за обнову, као и средства од донатора што “свако може да провери”.

– У  тешким условима, у времену када је мало ко очекивао да ћемо доста тога постићи и када су људи били помало нестрпљиви, најмање су били нестрпљиви мештани Крупња и, рекао бих, највише поверења су имали у своју владу, због чега им још једном захваљујем. Наставићемо свој посао,  још десет домаћина добиће куће, а за девет смо ислатили у новцу. У  Србији је издато укупно 305 решења за изградњу нових кућа, а за 87 исплаћена је помоћ у новцу, гради се још 218 кућа за страдале у поплавама, и оне су или готове, или ће све бити завршене пре краја године – рекао је премијер Крупањцима.

Он је рекао да је за 1.356 људи, који нису могли да их користе услуге “Телекома Србије”, то решено инвестицијом од десет милиона динара, а сада се улаже нових 100 милиона динара да би “Телекомове” услуге могле да дођу до сваког мештанина Крупња. Вучић је рекао да су и “Електропривреда Србије” и “Путеви Србије” учинили много тога да овде олакшају живот људи. У Крупњу још остаје проблем клизишта у два насеља и експерти морају да провере како их зауставити, а треба решити и проблем локалних путева, али су, како је навео, урађени сви главни правци према Лозници.

– То је оно што смо могли да урадимо, а Крупањ ће још неко време бити велико градилиште. Радимо насипе на  десној обали Ликодре, Кржави, Богоштици, Чађавици, радимо и на Костајничкој реци. Очекујем да ће овде бити отворена фабрика у којој ће посао добити 300 жена. Мислим да смо највећи део онога што смо обећали људима у Крупњу и испунили – казао је Вучић коме је ово била осма посета Рађевини.

Председник крупањске општине Раде Грујић захвалио се премијеру,  који је од 27. маја и прве посете “потпуно посвећен нашој општини која је право градилиште”.

– Раде се и куће по селима, речна корита, пут према Лозници,  своје послове раде Телеком и ЕПС. Захваљујем представницима амбасаде и народу Уједињених Арапских Емирата који су финансирали изградњу 17 кућа, програму УНДП, као и Влади Србије и Канцеларији за обнову и помоћ поплављених подручја. УНДП изводи још један пројекат који  нам много значи, а то је  изградња преграда на бујичним токовима која ће почети за неколико дана – рекао је он.

Заменица сталне координаторке програма УНДП Стелиана Недера рекла је да се наставља њихова борба и да је циљ да се код Крупња изграде бране и насипи како би се спречиле нове поплаве. Уручењу кључева  присуствовали су министар рада Александар Вулин, директор Канцеларије за обнову и помоћ поплављеним подручјима Марко Благојевић, и представници амбасаде УАЕ. Крупањци који су добили нове куће нису крили узбуђење. Један од њих је полицајац Ненад Марковић који у време мајских поплава пред подивљалим рекама спасавао суграђане док му је клизиште у насељу Жарковача рушило кућу.

– Задовољан сам што моја породица добија нови кров над главом. Хуманитарне организације су поклониле белу технику, а биће монтирана и кухиња. Не знам још када ћемо се уселити – рече пре него што му је премијер уручио кључеве.

Срећна је била и шесточлана породица Шабана Суљића. Вода им је пре пола године однела кућу, а држава сада дала другу.

– Много сам срећна, кад су јавили да добијамо кључеве целу ноћ сам плакала од радости. Овде ћу живети са Шабаном, сином, снајом и двоје унучади, хвала свима што су нам ово омогућили – каже насмејана Ајка.

Усељавање у новосаграђене куће мораће ипак мало да сачека, због трке са роковима није било довољно времена да се влажан малтер осуши па ће тек када се куће довољно довољно исуше власници моћи да их користе. Најважније им је да су кључеви нових домова у њиховим рукама и да су поново своји на своме.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )