ТРИБИНА О ХИВ/АИДС У ОМЛАДИНСКОМ ЦЕНТРУ – КОНДОМ ГЛАВУ ЧУВА

ТРИБИНА О ХИВ/АИДС У ОМЛАДИНСКОМ ЦЕНТРУ – КОНДОМ ГЛАВУ ЧУВА

Dan borbe protiv HIV AIDS

Од досада 15 забележених случајева инфекције ХИВ-ом на подручју Лознице и три суседне општине, Крупња, Љубовије и Малог Зворника, као и претходних неколико година, пет је живо и користи одговарајуће терапије, могло се чути на трибини о ХИВ/АИДС-у одржаној у понедељак у Омладинском центру. Трибину су поводом Дана борбе против сиде приредили Дом здравља, Канцеларија за младе – Омладински центар и УГ “Искра” уз учешће још неколико организација. Младе Лозничане су са инфекцијом, начином њеног ширења и лечења упознали епидемиолог примаријус др Нада Ђурић и инфектолог др Бранко Мрђен.

– Захваљујући модерним терапијама дужина живота инфицираних ближи се дужини живота неифицираних, а што се раније открије, ефикасност терапије је боља. ХИВ инфекција се, иначе, може у почетку манифестовати симптомима сличним грипу, а после трајати дуго не показујући никакве знакове. То може у просеку трајати од седам до десет година. Нашим грађанима доступна је бесплатна терапија готово иста као и другима у свету, иако каснимо пар година – рекао је др Мрђен.

Током ове седмице могло се бесплатно тестирати на ХИВ, али је то, иначе, могуће учинити и преко године, мада, према речима др Наде Ђурић, Лозничани често иду у друге градове, а овде долазе грађани из суседне БиХ.

Како у Европи од 30 до чак 50 одсто инфицираних тога није свесно, најбоља је заштита одговорно понашање и употреба кондома.

Н. Т.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )