ТРЕЋА НЕДЕЉА ШТРАЈКА ПРОСВЕТАРА – ДАНАС ПРВА ИСПЛАТА УМАЊЕНИХ ЗАРАДА

ТРЕЋА НЕДЕЉА ШТРАЈКА ПРОСВЕТАРА – ДАНАС ПРВА ИСПЛАТА УМАЊЕНИХ ЗАРАДА

ekonomska

Четири репрезентативна синдиката образовања у понедељак су ушла у трећу недељу штрајка скраћењем часова у основним и средњим школама на тридесет минута. Просветари данас примају и први део новембарске плате која ће бити смањена по основу владиних мера штедње

Штрајк просветних радника који је у у целој Србији  почео 17. новембра у понедељак је ушао у трећу недељу. Упоредо са штрајком одвијају се и преговори са Министарством просвете и до среде је постигнут договор око основа закона о образовању и васпитању где су синдикати тражили да не буде новог запошљавања по конкурсима, већ да се прво збрину они који су технолошки вишак, или немају пун фонд часова.

Према речима Слободана Брајо-вића, председника Синдиката радника у просвети, синдикати су спремни да привремено прекину штрајк, а наставиће га уколико Закон о основама система образовања и васпитања не буде усвојен у форми у којој је договорен. У среду се с Министарством финансија разговарало о посебном колективном уговору за наредну годину и о усаглашавању платних разреда. Наставници кажу да неће одустати од тога да им се посебним колектив-ним уговором омогући исплата јубиларних награда и прековременог рада.

Како нам је рекао Горан Рикановић из Синдиката „Независност“, просветари данас примају први део новембарске плате, која ће бити смањена по основу владиних мера штедње, тако да ће тек видети како је обрачуната. Он истиче да од четрнаест  лозничких основних школа не штрајкују само три, Вукова спомен-школа у Тршићу, „Степа Степановић“ у Текеришу и „Александар Први Карађорђевић“ у Јадранској Лешници а од четири средње, штрајку се нису одазвале Техничка школа и Средња економска школа.

Према подацима синдиката, на нивоу целе Србије у штрајку је око 1.100 школа, односно 60 одсто, док Министарство просвете тврди да је реч о 700, од укупно 1.768 образовних установа.

Срђан Вербић, министар просвете, науке и технолошког развоја, поручио је просветарима да, у складу са законом, припреме план надокнаде наставе.

В. М.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )