НА ЈАЛОВИШТУ У КОСТАЈНИКУ – БРАНАМА ЗАУСТАВИЛИ ЈАЛОВИНУ

НА ЈАЛОВИШТУ У КОСТАЈНИКУ – БРАНАМА ЗАУСТАВИЛИ ЈАЛОВИНУ

KSOTAJNIK JALOVISTE TEKST

Санација јаловишта у Костајнику је при крају, а до сада је изграђено седам брана и око 1.500 метара различитих канала. После анализа, технолози ће одлучити да ли је посао завршен или ће бити потребни додатни радови како би у Костајничку реку потекла чиста вода

За мање од двадесет дана екипа од 12 радника РТБ “Бор” завршила је изградњу пет великих брана, две бране за прихват бујичних вода и око 1.500 метара различитих канала на јаловишту у Костајнику. Ситуацију на одлагалишту јаловине некадашњег рудника антимона “Столице”, Борани ће пратити и наредних дана.

– Од 5. новембра урадили смо километар и по канала који служе за прихват атмосферских вода и вода које гравитирају јаловишту из неколико мањих извора. Подигли смо две бране за прихват бујичних вода и пет великих брана које представљају систем филтрације. Помоћу њих се филтрира и прочишћава загађена вода, обарају се честице тешких метала и ми се надамо да ће ускоро коначно потећи чиста и бистра вода у Костајничку реку – каже Саша Перишић, руководилац градилишта.

Он подсећа да је реч о брзој и хитној санацији, а наредних дана пратиће шта се дешава и уколико затреба предузеће све да остваре циљ, односно спрече даље истицање сиве масе пуне тешких метала.

– И даље смо ту, пратимо и анализирамо ситуацију, а можда ће бити потребно да се предузму и неке нове, додатне мере. То ће одредити колеге којима је то струка. Ја сам ангажован на извођењу радова, можда ћу бити ту и у некој следећој фази, али технолози су ти који одређују поступање и даљи третман у погледу вода са јаловишта – наглашава Перишић и додаје да је већ у изради пројекат трајне санације јаловишта, што ће подразумевати неке друге захвате и компликованији приступ изради дренажних канала и бетонских брана.

Он истиче одличну сарадњу са мештанима, али и са локалном самоуправом у Крупњу и приватним предузећем “Стобекс” из Лознице, које је у сваком тренутку показало спремност да помогне и пружи подршку у људству и опреми. Грађевински техничар Зарија Ристић, човек са више од 40 година искуства из борског рудника, додаје да се нико од 12 чланова чете за спасавање рудника – јама Бор, није штедео и да је зато посао обављен веома квалитетно.

– Захваљујући мештанима сазнали смо где су биле рудничке јаме, где извиру потоци, а један старији човек нам је показао и где се налази дренажни бунар који је био затрпан и нико није знао ни да постоји на јаловишту. Остаћемо још који дан да видимо како се све ово понаша, а надамо се да ће држава имати пара за другу фазу санације, чиме би проблем био трајно решен – каже Ристић.

Прве невоље са истицањем јаловине из одлагалишта на Столицама јавиле су се средином маја, када су велике воде покренуле клизишта, а цевовод који је одводио бујичне воде око јаловишта попуцао. Потом су попустиле и бране па је густа маса кренула коритом Костајничке и реке Корените, а после мање од два месеца, тешки метали су регистровани у Јадру и Дрини.

Као у кошници

– Кад ови људи изађу на градилиште, то вам је као у кошници. Раде брзо, вешто, и за њих нема препрека. Надам се да ће их министар Веља Илић наградити јер су то заслужили – каже Миленко Стефановић, чувар јаловишта у Костајнику.

С. Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )