ПРЕМИЈЕРА НОВОГ ФИЛМА ЛОЗНИЧКИХ ФИЛМАЏИЈА – ПУТ НА МОРЕ

ПРЕМИЈЕРА НОВОГ ФИЛМА ЛОЗНИЧКИХ ФИЛМАЏИЈА – ПУТ НА МОРЕ

Veliko interesovanje za novo ostvarenje loznickih filmadzija

Лозничка неформална група младих “Шкарт” представила је у недељу у Омладинском центру свој нови филм “Пут на море” у режији Мирослава Савића.  Ова група младих све је ближа остварењу замисли о оснивању кино-клуба у Лозници чиме би се даровитим Лозничанима олакшали први кораци у седмој уметности

Мирослав Савић и његова уиграна филмска екипа представили су лозничкој публици у недељу у сали Омладинског центра свој нови, получасовни филм “Пут на море”. Савић се тренутно налази на мастер студијама филмске и телевизијске режије на Факултету драмских уметности на које је примљен управо овим филмом. После доброг пријема прошлогодишњег десетоминутног првенца “Чекајући Бордоа”, екипа окупљена у неформалну омладинску групу “Шкарт” решила је да сними дужу и захтевнију филмску причу, чиме је актуелизовала и замисао о покретању лозничког кино-клуба.

– Приближили смо се остварењу замисли о оснивању кино-клуба, припремили смо потребне папире и од његовог сина добили дозволу за употребу имена Миће Поповића као и назива филмова које је снимио. Планирамо да успоставимо сарадњу са Југословенском кинотеком јер нам је намера да се кино-клуб бави трима активностима, продукцијом кратких филмова, дакле да снимамо овде, затим приказивањем филмова из кинотеке и, најзад, намеравамо да покренемо лознички фестивал кратког филма – каже Савић.

Попут “Бордоа” и “Пут на море” показао је да Лозница има филмских талената и да су потребни само добра организација и, наравно, новац. У филму који говори о одрастању, сукобу генерација и жељи да се побегне из мале средине играју исти глумци јер, каже редитељ, добру екипу не треба мењати. Узбудљиви пут троје младих дочарали су Сташа Петровић, са Савићем и косценариста филма, Владимир Конић и Бранко Перишић, а ту је и неколико споредних улога. “Пут” је настао за десет дана снимања током два месеца, а постпродукција је потрајала још један, али је општи утисак да је упадљив напредак у односу на претходно остварење. Снимано је на локацијама од Лознице до Златибора, а, као и “Бордо”, и овај је филм снимљен у оквиру програма “Млади су закон”. Председница УГ “Светионик”, окружног ресурс центра Министарства омладине и спорта, Александра Гајић каже да је филм снимљен за 56.000 динара при чему је министарство дало део новца, а највише је помогла локална самоуправа. Несебичну помоћ младим филмаџијама пружило је и неколико приватних предузећа и предузетничких радњи.

– Посебно смо поносни на чињеницу да се Савић управо овим филмом уписао на мастер студије режије, али и да је прошлогодишње остварење ове групе младих било приказано на додели награда Министарства омладине и спорта најбољима у оквиру програма “Млади су закон” – каже Гајићева.

Савић тренутно ради на сценарију филма који ће бити његов завршни мастер-рад, а очекује да ће и он бити снимљен у Лозници и са истим протагонистима.

Н. Т.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )