СИНДИКАТИ У ЗДРАВСТВУ – СРЕДА ДАН ЗА ШТРАЈК

СИНДИКАТИ У ЗДРАВСТВУ – СРЕДА ДАН ЗА ШТРАЈК

Upozorenje sindikata zdravstva

Збогог одлуке Владе Србије о смањењу плата у јавном сектору за десет одсто, у среду су у већини здравствених установа штрајковали чланови четири репрезентативна синдиката који обухватају 80 одсто запослених у тој делатности. У Лозници штрајка није било, али су синдикати одржали протесно окупљање којим су најавили одржавање штрајка сваке среде током новембра у случају да се са представницима Министарства здравља не постигне договор. Према речима Томислава Мијића, члана председништва синдиката „Независност“ лозничке Опште болнице поред захтева да се одустане од умањења зарада запослених у здравству од десет одсто, тражи се и продужење постојећих колективних уговора или уз минималне измене које не би ишле на штету запослених као и увођење платних разреда који никога неће дискрииминисати.

– Тренутно у здравству десет одсто запослених прима минималну зараду, административни радници имају плате мање од тридесет хиљада динара и такође се приближавају минималцу, а лекари опште прексе чија је плата око 60 хиљада динара, имаће смањење за око шест хиљада динара – истиче Мијић.

Представници четири синдиката здравствених радника у уторак су започели преговоре са  Министарством здравља о новом колективном уговору. Како је најављено, ако се договор не постигне, током целодневног штрајка поштоваће се минимум процеса рада  што подразумева пуно радно време, збрињавање само хитних случајева, акутних стања и повреда. Штрајка неће бити ни на дечјим одељењима и диспанзерима а сви заказани прегледи се неће отказивати.

В. М.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )