ПРЕКЈУЧЕ У КОСТАЈНИКУ – ПОЧЕЛА САНАЦИЈА ЈАЛОВИШТА

ПРЕКЈУЧЕ У КОСТАЈНИКУ – ПОЧЕЛА САНАЦИЈА ЈАЛОВИШТА

jalovinaa

Министар задужен за ванредне ситуације Велимир Илић обишао је прекјуче оштећено јало-виште у руднику “Столице”, у Костајнику код Крупња, из којег се дуже од пет месеци излива токсична јаловина, и озваничио почетак радова на санирању овог еколошког проблема

– Радови су данас почели, стигао је багер, а наредних дана до-лази још тешких машина неопходних за овај сложен посао. Желимо дренажно да трајно покупимо све воде, извучемо их потпуно ван ја-ловишта и на изласку из њега на-правимо брану. Тако ћемо преки-нути отицање материјала из јало-вишта и то је прва фаза радова ко-ја ће трајати месец до месец и по дана и бити завршена пре краја године. Вредност ове фазе је око 16 милиона динара и то за материјал који је потребан, док РТБ “Бор” свој део посла ради беспла-тно и то је помоћ Влади Србије да се ова еколошка катастрофа зау-стави. У Крупњу због овога и др-жимо ванредну ситуацију да би-смо могли да уђемо у приватан по-сед и завршимо посао пошто власник не реагује, а загађења су све већа и већа – рекао је у среду Илић на јаловишту Костајнику.

Када посао буде завршен, сле-ди друга фаза радова за коју пројекат ради Институт за водопри-вреду “Јарослав Черни”. Она обу-хвата чишћење терена, уклањање наноса и остало. Од мајских по-плава из јаловишта прерађене ру-де антимона у Костајнику је у Ко-стајнички поток истекло око 80.000 метара кубних јаловине. Тешки метали гвожђе, арсен, манган, бакар, хром, кадмијум, никл, олово које носи јаловина, нађени су у Костајничком потоку, Коре-нити, Јадру, а почетком октобра и у Дрини код Бадовинаца. Осим Илића јаловиште су обишли стр-учњаци РТБ “Бор” и Раде Грујић, председник општине Крупањ.

Министра су дочекали мешта-ни из оближњих кућа који су најзинтересованији да се заустави ис-тицање токсичне јаловине. Како кажу стрепе од сваке јаче кише да се брана сасвим не провали и гру-не на њихова домаћинства. Према њиховим речима, сива вода и на-носи јаловине у Костајничком по-току смрде, а многи овде осећају бол у глави и грудима. Надају се да ће време послужити и да ће за-почета санација стварно бити ура-ђена пре зиме и снегова, да више не страхују од падавина и не гле-дају како им кроз село протиче сив поток.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )