ЦЕНТАР ЗА КУЛТУРУ “ВУК КАРАЏИЋ” – ИЗЛОЖБА О ЗНАЧАЈУ ВУКА

ЦЕНТАР ЗА КУЛТУРУ “ВУК КАРАЏИЋ” – ИЗЛОЖБА О ЗНАЧАЈУ ВУКА

Loznica01 o srpskom jeziku u nemackoj izlozba u hamburgu foto muzej jezika i pisma

После успешног представљања на прошлонедељном Сајму књига, изложба из сталне поставке Музеја језика и писма у Тршићу “Српско писмо и језик кроз историју” ауторке Дајане Ђедовић јуче је завршила и гостовање у Културном центру у Хамбургу, где је у организацији тамошњег универзитета и катедре за славистику излагана на српском и немачком језику. Поставка је потом премештена у српску православну цркву у овом граду, где остаје до 20. новембра, а већ после овог термина изложбу ће видети и публика у Франкфурту.

– У Хамбургу трају Дани српске књиге, манифестација коју организује универзитет и катедра за славистику, чија је студенткиња нашу изложбу и превела на немачки језик боравећи у Тршићу током преводилачких радионица. Ми нисмо били у прилици да будемо на отварању, али нам је своје позитивне утиске пренела Драгана Грбић, која је и водила радионицу током лета. Радује нас што поставку могу да виде и посетиоци изложбеног простора у хамбуршкој српској православној цркви јер она подсећа на значај Вука Караџић и његову реформу српског језика. Добро је што после Хамбурга изложба остаје у Немачкој јер путује и у Франкфурт. Људи који су долазили у Тршић и који доводе нашу децу из дијаспоре, највише из Франкфурта, одлучили су да преузму изложбу и представе је у свом граду – каже Дајана Ђедовић, директорка Центра за културу “Вук Караџић”.

Поред активности око изложбе, ова установа до краја године приредиће још неколико занимљивих програма, књижевних сусрета, међу којима и са Нелетом Карајлићем, а угостиће и Звездара театар из Београда, који ће на сцени Вуковог дома културе извести представу “Лептири на слободи” са Тањом Бошковић у главној улози. Према речима Ђедовићеве следи и годишње свођење биланса о оствареним плановима, као и припреме за конкурсе које ће расписати ресорно министарство за наредну годину.

С.Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )