40. “ВУКОВИ ЛАСТАРИ” – СЛАБ ОДЗИВ АУТОРА

Песма “Отац и син” Бошка Ломовића, првонаграђена је на овогодишњим “Вуковим ластарима”, док је за циклус песама “Повратак”, награду “Стојан Степановић” освојила Жељка Аврић из Сремске Митровице. Награде најуспешнијим биће уручене сутра у Вуковом дому културе

Прву награду на јубиларном литерарном конкурсу “Вукови ластари 2014.”, који традиционално расписује Књижевни клуб КУД “Караџић”, освојио је Бошко Ломовић из Горњег Милановца за песму “Отац и син”. Жири, у чијем саставу су били песник Драган Марковић, књижевник Светомир Тешмановић и Љубомир Ћорилић, књижевник и књижевни критичар, другу награду доделили су Слободану Ћирићу из Пирота за песму “Прекрст”, док је трећенаграђена Тања Ђурђевић из Великог Градишта за песму “Официр и Калимеро”.

– На  овогодишњем конкурсу за песму и циклус песама (награда “Стојан Степановић”) књижевни ствараоци Србије нису показали интересовање као претходних година, али смо установили да постоји неопходан квалитет приспелих радова и да се могу доделити традиционалне награде – саопштио је жири, који је награду “Стојан Степановић”, за циклус песама “Повратак”, доделио Жељки Аврић из Сремске Митровице.

Како је образложена одлука жирија, првонаграђена песма “Отац и син” Бошка Ломовића бави се данас веома актуелном темом раскућивања и  немара млађих генерација за прошлост, пређашњи живот и успомене.  Узносећи  догађај до драматичног сукоба, поетичком причом и ванредно успешно сведеним симболистичким поступком,  Ломовић је исказао сукоб између генерација, оличен односом између оца и сина, два генерацијска антипода, који, сваки према личном искуству,  формирају свој поглед на  материјално и нематеријално наслеђе.

– Циклусом песама  “Повратак” Жељка Аврић слави повратак завичају и повратак себи, пределима и људима које исконски носи у души као једине симболе остварене и потпуне припадности животу. Њоме побеђује отуђеност  и немире  као нужну последицу губитка идентитета након одласка са кућног и завичајног прага. Успела је да лично осећање опеваног појединца узнесе до колективног осећања велике и вечне истине живота, претварајући појединачно у типично и универзално – образложио је жири.

Награде најуспешнијима биће уручене сутра у Галерији “Мина Караџић”, где ће од 19 сати бити приређено књижевно вече, уз учешће лозничких песника и гостију из Бијељине.

С. П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )