ОПШТА БОЛНИЦА ДОБИЛА ПОКРЕТНИ РЕНДГЕН АПАРАТ – ПОКЛОН КРАЉЕВИНЕ НОРВЕШКЕ

ОПШТА БОЛНИЦА ДОБИЛА ПОКРЕТНИ РЕНДГЕН АПАРАТ – ПОКЛОН КРАЉЕВИНЕ НОРВЕШКЕ

rentgen

Лозничка Општа болница добила је на поклон од Краљевине Норвешке покретни рендген апарат чија је вредност око 45 хиљада евра. Поклон је у среду овој установи уручио проф. др Берислав Векић, државни секретар у Министарству здравља, у присуству Нилса Камсвага, амбасадора Краљевине Норвешке

Посредством канцеларије Светске здравствене организације у Београду и уз подршку Министарства здравља,  Краљевина Норвешка је подручјима која су највише страдала приликом мајских поплава наменила 600 хиљада евра за набавку апарата који су најнеопходнији  здравственим установама. У оквиру те помоћи лозничка Општа болница добила је у среду на поклон покретни рендген апарат вредности 45 хиљада евра.

– Ако бисмо хтели да поменемо колико нам је последњих година Краљевина Норвешка помогла у различитом сегментима, као што је борба против корупције, заштита животне средине, здравства, развој економије, моје излагање би потрајало. Крајем прошле године Краљевина Норвешка одобрила је и шест нових пројеката који ће се спроводити у нашим државним институцијама у вредности од 1,8 милиона евра, током 2012. године поклонила је 12 милиона евра,  а прошле године десет  милиона евра. Данашњи поклон, мобилни рендген апарат је изузетне вредности који ће овој установи помоћи за додатне дијагностичке и оперативне процедуре – рекао је  проф. др Берислав Векић, државни секретар у Министарству здравља који је уручио овај вредни поклон Општој болници.

Краљевина Норвешке је упутила више врста помоћи поплављеним подручјима – за здравствене установе преко Светске здравствене организације упућено је 600 хиљада евра, а четири милиона евра за санацију школских и осталих објеката уништених у поплавама.

– Преостали део новца од пола милиона евра дали смо невладиним организацијама како би вратили живот у градове који су били највише погођени поплавама. Сви знамо колико је значајан ваш рад и зато ми је задовољство да вас овим поклоном охрабримо – рекао је  Нилс Камсваг, амбасадор Краљевине Норвешке.

Према речима др Миљане Грбић, шефице Канцеларије Светске здравствене организације у Београду, четрнаест здравствених установа у Србији је оштећно у току поплава и уз подршку Краљевине Норвешке добиће додатну подршку у медицинској опреми.

– Наш циљ је био да заштитимо здравље становништва и чини ми се да смо у томе успели јер није било ниједне епидемије заразних болести – истаклаје она.

Др Вера Крсмановић, директорка Опште болнице, и др Зоран Николић, директор Дома здравља у Лозници, захвалили су се истичући да је покретни рендген апарат недостајао овој установи.

В. М.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )