ШТРАЈК ПРОСВЕТАРА – НЕ ОДУСТАЈУ ОД ЗАХТЕВА

ШТРАЈК ПРОСВЕТАРА – НЕ ОДУСТАЈУ ОД ЗАХТЕВА

OS Aleksandar Prvi Karadjordjevic jedna od skola u kojoj se strajkovaloШтрајк који су у среду организовала четири репрезентативна синдиката у Лозници је подржало само шест основних и једна средња школа. Просветари упозорили да ће после најављеног умањења зарада сви запослени у овом сектору бити ближи минималцу него просечној плати у Србији

Незадовољни најавом смањења плата у оквиру владиних мера штедње, четири највећа синдиката просвете траже да се просветним радницима плате не умањују и да се уреде платни разреди по основу школске спреме и систем обрачуна зарада у јавном сектору. На тај начин, како кажу, не би се дешавало да професори имају мању плату од возача или секретарице у општини, као што је то данас случај. Просечна плата у просвети је 43.725 динара што је за 1.500 динара мање од просека у Републици. Смањењем од десет одсто, плата просветара била би у просеку 39.355 динара.

На протесном окупљању организованом у среду у Београду синдикалци су истакли да не траже повећање плате, него да им се не смањује зарада јер ће у том случају сви доћи на „минималац“. Речено је и да је Европска конференција синдиката упутила писмо премијеру Александру Вучићу и министрима финансија и просвете у коме траже да се просвета изузме из смањења плата.

Према подацима Министарства просвете, једнодневном штрајку у среду није се одазвало 75 одсто школа у Србији, у 304  спроведен је  законски штрајк што значи да су часови трајали  30 минута а 435 школа у потпуности је обуставило рад чиме су, према речима Зорана Костића, помоћника министра просвете прекршиле закон о штрајку.

– Просветни радници имају право на штрајк, али немају право на обуставу рада, рекао је Костић и објаснио да умањену зараду могу да очекују како они који уопште не држе часове, тако и наставници који раде скраћено. Он је истакао да су директори школа надлежни да воде евиденцију о онима који протестују, али и да покрену дисциплински поступак против колега који уопште не раде.

Штрајк у Лозници је од 14 основних школа подржало само шест, а од четири средње само једна и то гимназија у којој је већински Синдикат образовања Србије. У неким  од ових школа настава је трајала пола сата, а преосталих петнаест минута ђаци су заједно са наставником остајали у учионици коју су напуштали после оглашавања звона.

Горан Рикановић, из Синдиката „Независност“ каже да према подацима којима располажу синдикати, од 800 школа у Србији у којима су у већини чланови једног од четири репрезентативна синдиката, штрајковало се у 600, у око 400 часови су трајали 30 минута док је у двестотине школа у потпуности обустављен рад.

– Ово је тек почетак штрајка, он ће бити настављен јер је то начин да просветни радници омогуће својим породицама нормалан живот. Има назнака да ће нам укинути и јубиларне награде и да ће бити проблема око накнаде трошкова превоза. Чини ми се да су људи сада више решени да истрају у овим захтевима. У новембру се планирамо да отпочнемо са одржавањем наставе у трајању од 30 минута и то ће трајати све до испуњења захтева, па коме досади – каже Рикановић.

В. М.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )