МИГРАНТИ У СРБИЈИ – ДИЈАЛОГ О ТОЛЕРАНЦИЈИ И НЕНАСИЉУ

МИГРАНТИ У СРБИЈИ – ДИЈАЛОГ О ТОЛЕРАНЦИЈИ И НЕНАСИЉУ

SASTANAK O MIGRANTIMAУ Србији је ситуација са мигрантима алармантна, према последњим подацима пријављено их је више од осам и по хиљада, а очекује се да их буде и више од десет хиљада, каже Јелена Хрњак из НВО “Атина”.  Азиланти брже него ранијих година напуштају Ковиљачу,  а изван центра немамо људе који имају потврду о израженој намери што је добро за нас, Ковиљачу и Лозницу, каже Роберт Лесмајстер, управник Центра за азил

У оквиру пројекта “Отварање дијалога у локалним заједницама између миграната и грађана о међусобној толеранцији и ненасиљу” у Бањи Ковиљачи су НВО “Атина” – Удружење грађана из Београда за борбу против трговине људима и свих облика насиља над женама и Центар за заштиту тражилаца азила АПЦ/ЦЗА, одржали састанак о локалним одговорима на изазове алармантног увећања броја миграната у Србији. Према речима Јелене Хрњак, из НВО “Атина”, спроведено је истраживање међу мигранатима који су испричали своје животне приче, под каквим условима путују, шта им се све дешава, и зашто су Србији.

– Рађено је у Суботици, Сремској Митровици, Шиду, Боговађи и Бањи Ковиљачи, при чему два последња места имају центре и велико искуство у раду са мигрантима. Добијене информације доста се разликују од места до места што се тиче броја миграната  и искуства људи, а већина њих види одговорност на другој страни и бави се упућивањем миграната у центре, без обзира на то да ли има места. Овде разговарамо  о томе шта градска власт и грађани могу и треба да предузму како би омогућили успешно и безбедно прихватање миграната у азилним центрима у Србији. Сви професионалци из других места у којима смо радили кажу да Ковиљача и систем који овде влада важи за систем боље праксе у  односу на друге центре и да би волели да размене искуства- каже она.

Према њеним речима,  у Србији је ситуација са мигрантима алармантна, према последњим подацима пријављено их је више од осам и по хиљада, а очекује се да их буде и више од десет хиљада.

– Посебно је алармантан пораст броја деце без родитељске пратње међу њима,  свака седма особа је малолетна, што усложњава ситуацију. Проблематично је и што долази зима, али нико нема план како ће помоћи центрима за азил, ни мигрантима да имају кров над главом и пристојан смештај док су овде – каже представница “Атине”.

Т.М.С.

 Цео текст можете прочитати у штампаном издању.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )