ЛИКОВНА ГРУПА “Н8” – ОКТОБАРСКИ САЛОН СЛИКА

ЛИКОВНА ГРУПА “Н8” – ОКТОБАРСКИ САЛОН СЛИКА

oktobarski salon slika izlozba likovne grupe n8 foto s.pajicИзложбом “Октобарски салон”, ликовна група “Н8” наставља традицију прихватања разноврсних уметничких перцепција стварности, образовања, техника, колорита и композиција свих чланова групе. До краја октобра публика може видети радове настале на протеклим ликовним колонијама и другим окупљањима сликара

Ликовна група “Н8”, која више од четири деценије делује при КУД “Караџић”, приредила је у понедељак традиционални “Октобарски салон”. На изложби слика у галерији “Мина Караџић” представљено је 11 стваралаца из Јадра са двадесетак дела, а о раду групе говорио је сликар Слободан Цоле Гавриловић.

– Ликовна група “Н8”, од самог настанка 1973. године, уврстила је 20. октобар као симбол ослобођења, главног града Београда и као симбол ослобођења од предрасуда и погледа на уметност, у свој редовни календар излагања. У времену кад се гасила једна авангардна група као што је “Медијана”, у нашем граду настала је група састављена од ентузијаста, њих осам и оформила ликовну групу у оквиру КУД “Караџић” под називом “Н8” (непознатих осам). Данас група није више непозната и има око 30 чланова који активно раде и стварају. Обележавајући и 70 година од ослобођења Београда, ова изложба наставља традицију прихватања разноврсних уметничких перцепција стварности, образовања, техника, колорита и композиција свих чланова наше групе – казао је Цоле Гавриловић.

У програму су учествовали чланови књижевног клуба и групе певача, песник Милан Ивановић и дует Маврак-Антонић, а изложбу је свечано отворио Драган Тошић, председник друштва.

– Срећан сам када се у просторијама Вуковог дома културе на једном месту сусретне више секција, а поводом “Октобарског салона” заједно су сликари, песници и певачи.  Ово је прилика да сликари покажу шта су радили у протеклом периоду, а по први пут ове године изложби се придружила и Невенка Симић са своје две фотографије – рекао је Тошић.

Публика може да погледа изложбу до 31. октобра, а своје радове изложили су Жића Илић, Милица Вулић, Цоле Гавриловић, Сретен Спремић, Зоран Васиљевић, Слободанка Николић, Олга Ивановић, Светлана Дражић, Бранка Радишић, Мирослав Шпањо Мишљеновић и Невенка Симић.

С.П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )