ЗЕЛЕНИ СРБИЈЕ О ИЗЛИВАЊУ ЈАЛОВИНЕ – ПОСЛЕДИЦЕ ТЕШКО САГЛЕДАТИ

ЗЕЛЕНИ СРБИЈЕ О ИЗЛИВАЊУ ЈАЛОВИНЕ – ПОСЛЕДИЦЕ ТЕШКО САГЛЕДАТИ

ZELENI O JALOVINI

Још је рано говорити о процени штете јер ова еколошка катастрофа и даље траје и количине које ће се појавити у водотоцима за сада су непознаница, каже  Драган Милошевић, председник Зелених Србије – Покрет за Лозницу. Због изливања јаловине и тешких метала у рекама угрожено је неких 13 села, каже Војислав Ненадовић из Горњих Недељица  

Токсична јаловина из одлагалишта прерађене руде антимона некадашњег рудника “Столице” у Костајнику излива се  од маја, а одговарајуће реакције државе још увек нема. Поводом овог великог еколошког проблема ових дана огласили су се и Зелени Србије, односно њихов покрет за Лозницу и Шабац. Како су рекли новинарима не постоје искуствене норме које би биле параметри колики је то степен загађења и какве све последице могу бити по здравље становништва и пољопривредно земљиште у загађеном подручју.

Драган Милошевић, председник Зелених Србије – Покрет за Лозницу, каже да се до сада излило на хиљаде кубика јаловине која садржи тешке метале што ће проузроковати велике проблеме локалном становништву у коришћењу пољопривредних површина и изворишта.

– Количине тешких метала су стоструко веће од оних које се сматрају граничним за загађење водотоке. Последице по здравље, што се тога тиче, биће далекосежне, и вероватно десетоструко више изражене него у Зајачи где имамо проблем са јаловиштем рудника “Зајача”. У питању је дужина водотока од неких тридесетак километара и више насеља која су угрожена. Последица може бити по здравље људи и деце, а могућ је и утицај на здравље будућих поколења. Још је рано говорити о процени штете јер ова еколошка катастрофа и даље траје и количине које ће се појавити у водотоцима су за сада непознаница. Загађење је проширено на пољопривредне површине, а мештани нису довољно обавештени о могућим последицама, и то свакако треба што пре решавати  – каже Милошевић.

Тешки метали у јаловини која се излива у Костајнику у таквим количинама су да се не могу измерити мерним апаратима упозорио је председник Зелених Србије – Покрет за Шабац и потпредседник Извршног одбора Зелени Србије др медицине Дејан Павловић.

– Количина тешких метала која доспева у животну средину је огромна и угрожава здравље и животе људи. У јаловини се изливају гвожђе, олово, кадмијум, цинк, бакар, арсен, жива, антимон и манган, а према изјавама мештана, брига државе у овом случају је минимална, можемо рећи да не постоји. Криза јавног управљања је један од највећих еколошких фактора ризика у Србији. Зелени су тражили да се оснује посебно Министарство животне средине и поново формира Фонд за заштиту животне средине да би се новац од силних еколошких такса могао употребити за овакве ствари. Подржаћемо мештане који најављују блокаду саобраћајница како би скренули пажњу на овај проблем – рекао је он.

Каква је ситуација на терену објаснио је Војислав Ненадовић из Горњих Недељица коме је изливање реке Корените на њиви у приобаљу оставило наносе јаловине дебеле око један метар.

– Због изливања јаловине и тешких метала у рекама угрожено је неких 13 села.  Када се излила Коренита јаловина је из рудника “Столице” изашла и остала на нашим њивама, кукурузи су уништени, земља је загађена тешким металима, а шта ће се десити наредних година, то нико не зна. Мораћемо се организовати да, уколико нико ништа не уради, блокирамо пут. Обраћао сам се више пута народним посланицима из Лознице, али нису ништа предузели. Можемо ми сејати на плављеним њивама, али је питање какви ће бити производи, хоће ли бити употребљиви за људску и исхрану стоке. Хоћемо ли њима потровати своју, али и вашу децу јер и она пију млеко – упозорио је он на обраћању новинарима покрета Зелених у Бањи Ковиљачи.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )