АНАЛИЗЕ ПОТВРДИЛЕ – МЕТАЛИ У ДРИНИ!

АНАЛИЗЕ ПОТВРДИЛЕ – МЕТАЛИ У ДРИНИ!

DRIN

Тешки метали у Дрини нађени код Бадовинаца, чиме су потврђена упозорења из Лознице о опасности да се то догоди.  Еколошка катастрофа траје од маја, а држава и даље без одговарајуће реакције

Лозница је упозоравала да ће, уколико се ништа не учини, тешки метали из оштећеног јаловишта некадашњег рудника “Столице” у Костајнику стићи у Дрину, а то су потврдили и последњи резултати  анализе објављене на сајту Агенције за заштиту животне средине. Под датумом 10. октобар објављени су резултати ванредне контроле воде Костајника, Јадра и Дрине чији су узорци узети на анализу седам дана раније.

Токсична јаловина, која од маја истиче, донела је тешке метале и до Дрине, али видљиве реакције државе још увек нема мада се стање евидентно погоршава. Према узорку узетом око десет километара узводно од улива Јадра у Дрину добијена вредност укупног гвожђа одговара трећој класи квалитета вода, док узорак из Бадовинаца, десна обала, показује да вредност укупног гвожђа и арсена одговара трећој класи, а раствореног олова ИИИ/ИВ класи квалитета вода. Узорци из Јадра код Брадића, 500 метара испод и 500 метара узводно од улива Корените показали су присуство гвожђа, арсена, мангана, раствореног никла и олова, а квалитет вода је од треће до пете класе. Тешки метали су присутни и у Јадру, пре улива у Дрину.

– Ови резултати потврдили су наша упозорења да ће тешки метали стићи до Дрине. Присуство тешких метала откривено је у Бадовинцима, који су близу Саве,  где је вода реке Дрине сврстана у трећу, односно четврту категорију квалитета што значи да вода није ни за пиће ни за техничку употребу. Све то има одраз на живи свет у реци и око ње. Дабар је после поновног у ношења у Србију стигао до Горњег Јадра, а његова судбина је сада у питању као и опстанак врста у Засавици. Резултати показују да су тешки метали присустни и узводно од уливања реке Јадар у Дрину. Нажалост, осим посете Филипа Радовића, директора Агенције за заштиту животне средине, који је обећао да ће предузети све што је у његовој моћи, других реакција није било. Новина је да је сада  узоркована вода из Дрине што је  Лозница већ тражила да се уради, а занимљиво је да нико још увек није узео узорке седимента – каже Драгослав Добрић, члан Градског већа задужен за ову проблематику.

Иако су и претходне анализе указивале да је концентрација тешких метала вишеструко већа од граничних, то још није довело до конкретне реакције надлежних. Тешки метали “пливају” по Костајничком потоку, рекама Коренита, Јадар и Дрина, а док се чека акција државе, врбе у речним коритима се суше, пецароши више не иду на Јадар низводно од улива Корените, а јаловиште и даље истиче носећи материје које су канцерогене и угрожавају животну средину. Колике ће последице оставити то још нико поуздано не зна.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )