У ЛОЗНИЦИ СЕДАМ ШКОЛА ОДРЖАЛО ШТРАЈК УПОЗОРЕЊА – ПРОСВЕТАРИ НАЈАВЉУЈУ ТУЖБЕ

У ЛОЗНИЦИ СЕДАМ ШКОЛА ОДРЖАЛО ШТРАЈК УПОЗОРЕЊА – ПРОСВЕТАРИ НАЈАВЉУЈУ ТУЖБЕ

strajkОд четрнаест основних и четири средње школе у Лозници једночасовни  штрајк упозорења подржало шест основних и једна средња школа

Четири репрезентативна синдиката просвете организовала су у четвртак 2. октобра, једночасовни штрајк упозорења у свим основним и средњим школама у Србији незадовољни односом владе и ресорних министарстава према запосленима у просвети, али и због најављеног смањења плата. Штрајк су подржали чланови Синдиката образовања Србије, Грански синдикат просветних радника Србије „Независност“, Синдикат радника у просвети и Унија синдиката просветних радника Србије која је штрајковала и 1. септембра. Према подацима синдиката, без првог часа или са получасовном наставом у Србији је било око 1.200 школа, односно 65 одсто док у Министарству просвете тврде да се настава несметано одвијала у 1.250 школа, односно у 71 одсто школа у Србији.

Од четрнаест лозничких основних школа једнодночасовни штрајк упозорења подржале су њих шест: ОШ „Доситеј Обрадовић“ у Клупцима, „Вера Благојевић“ у Бањи Ковиљачи, „14. октобар“ у Драгинцу, „Вук Караџић“ у Липници, „Петар Тасић“ у Лешници и „Александар Први Карађорђевић“ у Јадранској Лешници а од средњих само Средња школа „Свети Сава“.

Синдикати захтевају да се просветни радници изузму приликом смањења зарада у јавном сектору, да се уведу платни разреди који би изједначили примања по стручној спреми и да се запосленима у просвети призна статус службеног лица. Општи је закључак да ниједан од захтева синдиката у просвети није испуњен. Премијер је изашао са предлогом о смањењу плата за десет процената, не изузимајући из смањења просвету.

Министар просвете Срђан Вербић рекао је да је „незадовољство просветних радника оправдано“, али да потребе за штрајком нема јер у Србији нема новца за било какво повећање зарада.

Горан Рикаловић из синдиката „Независност“ каже да просветари неће бити оштећени само десет одсто колико износи најављено смањење плата већ знатно више.

– Најавили су да ће нам од другог дела плате, 21. октобра, већ укинути минули радни стаж па ће неким просветарима плата бити мања и до десет одсто. То се односи на оне који су радни стаж стицали у БиХ или су радили у неком предузећу. Многе колеге најавиле су и тужбе јер их посебни колективни уговори који истичу 1. јануара наредне године штите  од смањења плата по том основу. Поред тога у Лозници је најављено увођење аутобуских карата уместо накнада за трошкове превоза иако је то у неким случајевима неизводљиво, јер поједини наставници држе часове у неколико школа на различитим локацијама. То значи да ће трошкове пута морати сами да плаћају а то је још једно смањење зараде – каже Рикаловић.

Како нам је рекао Сретен Тешић, председник ИО Синдиката „Независност“ коначна одлука о будућим корацима које ће просветари предузети биће донета на заједничком састанку сва четири репрезентативна синдиката који ће ускоро бити одржан. У сваком случају, ако им се не изађе у сусрет, могући су даљи протести и штрајк.

– Наш главни захтев је да нам не смањују плате јер је у плату ушао и топли оброк и регрес. Држава је направила велику грешку јер је опорезовала топли оброк и регрес што није по закону и ми ћемо због тога највероватније, државу тужити. Када се изуму те две ставке наша плата је испод просека у држави – каже Тешић.

Иначе, према подацима којима располаже Синдикат „Независност“ у Школској управи Ваљево која обухвата Лозницу, Шабац, Богатић, Коцељеву, Владимирце, Љиг, Лајковац и Љубовију, од 45 школа 28  је одржало штрајк упозорења.

В. Мићић

НЕМА ПЛАЋАЊА ДО ТРИ КИЛОМЕТРА

На састанку градске управе са директорима основних и средњих школа који је одржан у уторак, договорено је да се убудуће накнаде за путне трошкове плаћају само оним просветним радницима који путују више од три километра. Због могућих злоупотреба запослени у просвети ће дати посебну изјаву о месту пребивалишта и донети на увид своју личну карту.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )