У КРУПЊУ – ПОЧЕЛА ГРАДЊА КУЋА

У КРУПЊУ – ПОЧЕЛА ГРАДЊА КУЋА

krupanjКоначно почела изградња 18 кућа у Крупњу на локацији Вашариште. Још се не зна када ће почети градња десет кућа у селима ове општине

Градња 18 кућа у центру Крупња, на плацевима по три ара које је општина дала грађанима, почела је шестог октобра, а рок за завршетак је 60 дана. Према речима заменика председника општине Предрага Марјановића, преко програма Уједињених нација за развој изградњу 17 кућа финансирају Уједињени Арапски Емирати, а једну прави Италијани.

– Изградња кућа на локацији Вашариште почела је ове седмице на 18 плацева, колико је општина дала грађанима. Праве се типске куће чија квадратура зависи од броја чланова домаћинства. Биће урађено седам кућа по 100 квадрата, пет од 80 и шест по 60 квадрата, а породице које се ту буду уселиле добиће и шпорет на дрва, фрижидер и веш-машину. Из донације
Уједињених Арапских Емирата финансира се градња 17 кућа, док породици Миладиновић са седморо деце, кров над главом обезбеђује италијанска фондација. Извођач радова је ГП “Банковић” из Сурдулице, и очекујемо да у децембру буде све готово – каже он.

У локалној самоуправи кажу  да су сви плацеви инфраструктурно опремqени, грађани добијају кqуч у руке, грађевинску и употребну дозволу и постаће трајни власници с тим што ће објекат моћи да отуђе тек после пет година. Старе куће где су до мајске поплаве живеле ове породице биће срушене, али је власницима омогућено да са њих поскидају све што је употребqиво. Више пута најавqивани и дуго очекивани почетак градње десет кућа у селима крупањске општине још увек је неизвестан.

– Донатор ради 70 типских кућа, а qуди који су их пројектовали покушали су да их уклопе у амбијент, да не буде иста кућа у Крупњу и Обреновцу. Међутим, донатор има одређену суму и сада треба препројектовати куће намењене за Крупањ. Да би се уклопили у тај износ, вероватно ће куће на селу остати без подрумског простора. Док се све то не утаначи, неће моћи да граде – објашњава Марјановић.

Према незваничним информацијама, очекује се да до краја месеца почну радови на путу Столице-Крупањ, који ће, претпоставqају овде, минимално трајати осам месеци. Ту је изражен проблем клизишта, па ће бити потребно уградити десетине хиqада кубика бетона у подзиде што ће највише успорити тај посао – каже Марјановић.

Крупањци се надају да ће започета градња кућа бити завршена у предвиђеном року, а охрабрује и обећање извођача радова да ће, ако треба, радити и у три смене.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )