У ДРАГИНЦУ – ОКТОБАРСКИ ДАНИ У ЈАДРУ

У ДРАГИНЦУ – ОКТОБАРСКИ ДАНИ У ЈАДРУ

draginac 14 oktobar pozivnica (1)У оквиру манифестације приређене изложбе, књижевна трибина и уручење награда за најбоље радове на 29. конкурсу “Дечје прозе и поезије”. Комеморативна свечаност обележавања 73. годишњице страдања у Драгинцу биће одржана 14. октобра

У Драгинцу се и ове јесени одржавају  “Октобарски дани у Јадру”. Програми су почели јуче Духовним ликовним саборовањем при сеоској цркви, који се завршавају у уторак, а истога дана је у холу школе “14. октобар” отворена изложба Драгице Савичић, наставнице историје, “Варошица Драгинац од 1902. до 1941. године”, а онда је одржана и трибина “Драгинац највећа гробница сељака на Балкану” у организацији Удружења “Меморијал Драгинац”.

Програми се настављају данас, од 18 часова, самосталном изложбом слика учитељице Ковиљке Сарић у холу школе. Свечано отварање манифестације “Дани дечје поезије и прозе”, која спада у ред најзначајнијих  у области дечјег стваралаштва основаца, и проглашење победника предвиђено је сутра у школи, од 12 часова и 30 минута. Претходно ће бити организован сусрет представника града Лознице, покровитеља манифестације, са награђеним ученицима и песницима и одржана књижевна трибина “Савремена књижевност за децу као подстицај за стваралачке активности ученика”. Проглашење победника и уручење награда је у 12 часова и 30 минута, а на 29. конкурс “Дечје прозе и поезије” стигло је око хиљаду радова из око 90 школа, скоро 40 одсто су војвођанске, а стручни жири је изабрао најбоље. Прва награда за поезију припала је Маргити Митровић ОШ “Станислав Сремчевић” из Крагујевца, друга Тамари Секулић ОШ “Доситеј Обрадовић” из Клубаца, а трећа Милици Арнаутовић ОШ “Александар Први Карађорђевић” из Јадранске Лешнице. У прози је најуспешнији био Немања Грујичић  ОШ “Нада Пурић” из Ваљева, другонаграђена је Љубица Миловић ОШ при Математичкој гимназији из Београда, а трећа награда припада Бојани Марсенић из ОШ “Васа Чарапић” из Белог Потока. На свечаности у школи учествоваће и песници Радомир Андрић, Рајко Лукач, Љубомир Ћорилић и Светлана Гајић.

Комеморативна свечаност обележавања 73. годишњице страдања у Драгинцу биће одржана у уторак, 14. октобра. После помена жртвама код споменика у Драгинцу, венце ће положити представници Владе Србије, града Лознице, ОШ “14. октобар” у Драгинцу, као и представници удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије. Планиран је и краћи културно-уметнички програм, а тога дана ће у 13 часова  бити обележен Дан школе “14. октобар”. У суботу, 18. октобра, у 10 часова, у Кривајицама ће бити одржан и помен стрељаним мештанима овога села.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )