ХТП “БАЊА КОВИЉАЧА” – ДАНАС ОДЛУКА О СТЕЧАЈУ

ХТП “БАЊА КОВИЉАЧА” – ДАНАС ОДЛУКА О СТЕЧАЈУ

HOTEL PODRINJE

Држава није показала велико интересовање за подржављени ХТП у коме проблеми нису решени па се излаз тражи у стечају. Рачун предузећа у блокади, а укупна дуговања 140 милиона динара. Од ове седмице запослени на колективном одмору

Вишегодишња агонија Хотелско-туристичког предузећа “Бања Ковиљача” још увек траје, а због разних околности покушаји да се нешто учини и стање стабилизује нису успели. Проблеми су велики, подршка надлежних мала, па се излаз тражи у стечају, а хоће ли га бити требало би да се сазна данас. Надзорни одбор именовао је средином децембра прошле године за извршног директора Животу Исаковића са жељом да се фирма извуче из вишегодишњих проблема, али и поред разних покушаја, до тога није дошло. Иначе, Надзорни одбор је у оставци од почетка јула.

– Ситуација у којој се налази ХТП је тешка, као подржављено предузеће  очекивали смо да ће држава реаговати мало брже али од тога нема ништа.  Наш рачун је непрекидно у блокади око 150 дана и још 200 дана пре тога. Био је слободан само четири, пет радних дана. Тренутно смо у блокади 31 милион динара, највише од Управе прихода, али и других мањих поверилаца. Судски извршитељ долази, пописује и по багателним ценама на лицитацији продаје покретну имовину. Долазимо у позицију да ће све отићи по десетоструко нижој цени од реалне вредности сваког предмета, а продају се возила, кревети, столице, кухињски апарати, телевизори… Због такве ситуације поднео сам захтев за отварање стечаја, а предстечајно рочиште заказано је за 3. октобар. Ако одемо у стечај, то значи да се ствара нови правни субјект и могућност да понудимо програм реорганизације предузећа. Тада би могао да се  настави рад, да нам не долазе повериоци,  и то је једини начин да се заштити  имовина од безвредног продавања. Од пролећа смо давали предлоге мера, али је све остало на папиру и  мислим да нисмо имали адекватне сараднике ни у локалној самоуправи ни у влади. Нисмо имали разумевања и нико није макао прстом да нам помогне. Једино смо имали велико разумевање ЕПС  да нам девет месеци нису искључивали струју – каже извршни директор Живота Исаковић.

Тренутни дуг предузећа је 140 милиона динара, од тога се “Топлани” дугује 13 милиона, “Водоводу” седам, “Нашем дому” пет, Дирекцији три и по,  ЕПС-у 20, а ЕПС снабдевању два милиона динара. Запосленима се дугује 21 плата, последњу су  примили  крајем августа када је исплаћена  минимална зарада за један месец, а успели су да овере здравствене књижице за три месеца.

Т.М.С

Цео текст можете прочитати у штампаном издању или на www.novinarnica.net

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )