ВАНРЕДНА СЕДНИЦА ГРАДСКОГ ВЕЋА – ЕКОЛОШКА КАТАСТРОФА ЈЕ У ТОКУ!

ВАНРЕДНА СЕДНИЦА ГРАДСКОГ ВЕЋА – ЕКОЛОШКА КАТАСТРОФА ЈЕ У ТОКУ!

KOSTAJNIK

Лозница, са суседним општинама, затражила да се хитно, на првој наредној седници Владе Србије, у дневни ред уврсти решавање проблема јаловишта на Столицама, које прети да изазове еколошку катастрофу огромних размера. Последње анализе показале да је присуство тешких метала у реци Коренити више десетина пута веће него у најзагађенијим водама

На ванредној седници Градског већа која је одржана у понедељак, једногласно је донет закључак да се са овог скупа којем су присуствовали и представници општина Крупањ, Богатић и Шабац, удружења риболоваца и ловаца, као и републички инспектори за воде и рударство и начелник Сектора за ванредне ситуације, упути захтев Влади Србије да на својој првој наредној седници донесе закључак о хитној санацији јаловишта некадашњег рудника антимона “Столице” у Костајнику, који је оштећен у мајским поплавама и из којег и данас истичу опасне материје. Ванредна седница је заказана после објављивања најновијих података Завода за јавно здравље из Шапца, који је анализирао узорке воде из Костајничке реке, реке Корените и Јадра. Према тим налазима, јаловина из Костајника, која је кренула даље реком Коренитом према Јадру, стигла је и до Дрине!. Узорци воде узети су 10. септембра са четири мерне станице, у Костајнику, на самом изливању јаловине, у реци Коренити пре уливања у Јадар, у селу Брадић у реци Јадар, и у Јелаву на самом уливању Јадра у Дрину, а налази су више него поражавајући.

Еколошке бомбе

Градоначелник Видоје Петровић, отварајући ванредну седницу, подсетио је колико пута се град обраћао надлежнима да нешто предузму, наглашавајући да Лозница већ годинама “лежи на четири еколошке бомбе”.

– Уз хемикалије у “Вискози”, цијанидну со у ФАК-у, пилану “Вуковић тим”, која угрожава извориште у Бањи Ковиљачи, од маја имамо и проблем јаловине која озбиљно угрожава животну средину у нашем крају. Ово је трећа влада којој се обраћамо а ниједан од проблема није решен. Ми нудимо потпуну сарадњу у отклањању тих проблема, не тражимо кривце већ само решење – казао је градоначелник, набрајајући коме су све слати дописи поводом ситуације на територији града.

Он је подсетио да се јаловиште налази на територији Крупња, али да проблем треба заједнички решавати јер ниједна од општина које су угрожене није у стању да то уради сама.

– Договорили смо се да формирамо радно тело које ће константно, у сарадњи са надлежним инспекцијама, пратити шта се дешава. Сазнали смо од ресорних инспектора да су доносили одређена решења и подносили пријаве, али да реакције није било. Тражићемо да надлежна тужилаштва или МУП реагују и утврде одговорност за овакво стање. Трећа тачка данашњег закључка је да уколико се ови захтеви не нађу на седници Владе Србије, заједно са Крупњем, Богатићем и Шапцем затражимо пријем код премијера или некога кога он овласти – рекао је Петровић.

Јанко Алексић, члан Градског већа, за говорницу је изашао са флашом у којој се налазила вода из костајничког потока истичући да отровне материје људи уносе у организам и преко ланца исхране.

– Гвожђе, олово, кадмијум, цинк, бакар, арсен, жива, антимон и манган, који се налазе у категорији од 1 до 4, у већини узорака овде су ван те класе. Практично, знатно више од количина које се уопште и мере. Присуство тешких метала, који вероватно теку и реком Дрином, толико су евидентни да је довољно да се у целом крају прогласи еколошка катастрофа – нагласио је Алексић.

Епидемиолог др Нада Ђурић из лозничког Дома здравља објаснила је да је концентрација гвожђа у узорцима узетим у Костајнику 290 пута већа од четврте класе воде, која се третира као најзагађенија.

– Костајничка река више није река већ отпадни канал! У њој је 150 пута већа концентрација олова, бакра 95, цинка 30 пута већа од најзагађеније воде. Све то озбилно утиче на здравље људи – рекла је др Ђурић, док је др Ненад Зец нагласио да последице свега овога могу бити оштећења јетре, бубрега и целог организма.

Елегантно одбијени

Синиша Танацковић, републички рударски инспектор, навео је шта је учињено у протеклих неколико месеци и нагласио да је еколошка катастрофа у току.

– Тачно је да се на јаловишту од 1991. године не одлаже јаловина, међутим, тада нису саграђене још две бране које су планиране. Надлежне инспекције дале су налоге “Фармакому”, у чијем власништву је рудник, да санира оштећења на јаловишту, наложена је израда пројекта санације земљишта, поднете су и прекршајне пријаве, а пријаве су наш максимум – објаснио је Танацковић.

Он је подсетио да је Рударски институт једини дао понуду да санира оштећења како би се зауставило истицање флотацијског јаловишта у реку Корениту, а даље у Јадар, Дрину, Саву и Дунав.

– Према том предрачуну, за прву фазу потребно је 66 милиона и 50 хиљада динара. Зато смо и захтевали да се преко Канцеларије за помоћ и обнову обави тај посао, да се у Крупњу отвори текући рачун јер је био у ванредној ситуацији па није морао да расписује тендере и да се чека. Међутим, елегантно смо одбијени. Ми смо направили извештај који је послат Влади Србије, а од 2. септембра чекамо мишљења министарстава. Плашим се да ће овде тек бити катастрофа – нагласио је Танацковић.

Суше се и врбе

Раде Филиповић, одборник и становник средњег Јадра, рекао је да су у том крају и врбе почеле да се суше иако је познато да су јако отпорне, да нема рибљег фонда, а члан Савета месне заједнице Коренита Звонимир Ђурђевић потврдио је да су у овом селу поцркале и жабе.

– Наших 80 кућа четири месеца воду узима из цистерне. Мој бунар није за употребу ни за стоку – рекао је Ђурђевић.

Добросав Добрић, члан Градског већа задужен за праћење проблема загађења животне средине, истакао је на ванредној седници да му је начелник за стратегијска документа у Министарству заштите животне средине Александар Весић у телефонском разговору  објаснио да је посебна радна група, коју је Влада формирала, урадила предлог мера за санацију јаловишта и да је он прослеђен министарствима пољопривреде, водопривреде и заштите животне средине, рударства и енергетике и здравља, гдје се чека њихова сагласност. Подсећамо да су ова министарства формирала крајем јула посебан тим за праћење реализације хитних мера за санацију изливене токсичне јаловине, а Министарство заштите животне средине саопштило је тада да је инцидент на јаловишту највећи из области заштите животне средине који је настао као последица мајских поплава, наводећи да се у оштећеном јаловишту налази више стотина хиљада метара кубних јаловине, опасног рударског отпада са значајним концентрацијама арсена, антимона и олова. Процењена штета на јаловишту је ушла и у званични владин извештај коришћен и за бриселску донаторску конференцију за Србију и БиХ које су погођене поплавама.

Изјава

Филип Радовић, директор Агенције за заштиту животне средине, изјавио је електронским медијима да је приорит да надлежни одреагују и да спрече даље изливање јаловине у воду. Он је рекао да се у овом тренутку не може рећи да ли ће бити неког ширег загађења, али да су анализе показале да, иако су опасне материје доспеле до реке Дрине, то није знатно утицало на њено загађење “с обзиром да је њен протицај 25 пута већи”!

– Међутим, то не значи да свакако не треба хитно одреаговати и спречити даље изливање – казао је Радовић.

С.Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )