ГЕСТ ГОРИЦЕ ЛУКИЋ – ПЕШКЕ ДО БЕОГРАДА

ГЕСТ ГОРИЦЕ ЛУКИЋ – ПЕШКЕ ДО БЕОГРАДА

GORICA

Горица Лукић (46) из Бање Ковиљаче, мајка девојчице Дарије Петровић (13) оболеле од хемофилије тип А, кренула је прошлог четвртка пешке до Београда како би у Министарству рада изразила незадовољство због небриге државе према тешко оболелој деци, посебно оној која су додатно угрожена током протеклих поплава. После три дана хода и пређених 105 километара, она је прекинула свој пут јер ју је у недељу 14. септембра примио министар рада Александар Вулин. Како каже ова храбра жена, званичан позив је стигао заједно са превозом па је она прихватила да прекине пешачење до Београда. 

– Стигла сам до Пећинаца, када је стигао званичан позив од министра. Састанак је заказан за 11 сати а шабачки Центар за социјални рад понудио је аутомобил да ме пребаци до Београда. Представници Центра су били са мном заједно и на разговору са министром, који је трајао до пола пет. Постигли смо договор јер све што сам навела као своје захтеве не мења ставке у буџету, већ само треба боље усмерити тај новац – рекла нам је Горица у понедељак по повратку кући.

Она је потврдила да је ових дана започето пописивање социјалне карте оболеле деце али и одраслих, и да ће Министарство рада покушати да организује и састанак с министром здравља.

– То је наредни корак. Не знам одакле ми снага за пешачење али током пута подржавали су ме људи износећи воду, кафу, јабуке, заустављали су аутомобиле и нудили да ме повезу, али ја то нисам желела. Имала сам свој циљ и чини ми се да сам га достигла. Министар Вулин је у току нашег разговора поделио задужења сарадницима, а биће послат допис свим центрима за социјални рад како би се што пре завршила социјална карта. Министарству здравља биће послата листа оболелих – прича Горица.

Прошлог четвртка она је кренула пешке у Београд носећи на грудима транспарент са натписом “И ја сам мајка – за сву децу болесну и поплавама угрожену, а заборављену”. Првог дана прешла је 30 километара, а у Прњавору јој је полиција обезбедила преноћиште и окрепљење. Од Министарства рада и министра Вулина захтевала је да надлежни обиђу сву децу која су болесна и поплављена, да виде у каквим условима живе и да се направи приоритет за помоћ породицама болесне и угрожене деце. Захтевала је да им се обезбеде редовна нега, уџбеници и лекови и да се свака дискриминација болесних и угрожених особа новчано кажњава, а тај новац да иде у хуманитарни фонд.

С.П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )