ДОКЛЕ ВИШЕ – ЈАЧА КИША- ПОПЛАВА

ДОКЛЕ ВИШЕ – ЈАЧА КИША- ПОПЛАВА

BANJSKA U NEDELJU

Ове године сваки мало јачи пљусак у Лозници доноси поплаву. Некада се углавном стрепело од Јадра, а сада чуда праве потоци и речице. У недељу после подне пљусак је лозничком крају донео 21 литар по метру квадратном и за тили час из корита истерао мање водотокове

 

Према информацији Градског штаба за ванредне ситуације, дошло је до изливања потока дуж Ратарске улице у Клупцима и Руњанима, Штире у делу  Воћњака и Лознице, Жеравије у Тршићу и Криваје у Козјаку. Станарима Бањске улице у Лозници Штира је по четврти пут ове године напунила куће, дворишта, шупе и гараже, остављајући иза себе блато и влагу.

– Штира се за десетак минута излила и потопила ми двориште. Тек што смо од прошле поплаве мало исушили гаражу опет је пуна блата. Прошли пут ми је вода поплавила огревна дрва па сам платила човеку да их очисти од блата. Тек што су се мало просушила, ено их опет у води. Ово је постало неиздрживо. Сваки пут прво морамо лопатом да стружемо блато са  бетона па онда да перемо. Бар да хоће ову воду што потрошимо да нам отпишу, много воде треба да се из гараже и дворишта испере ово блато – каже Милка Главоњић  из ове улице.

Њен комшија Јован Радишић у недељу је поново имао Штиру у дворишту.

– Гледао сам на РТС професора са Шумарског факултета, експерта за ерозије бујичних река, који каже да су први узрок овога што се дешава велике падавине, али њих је било и биће, а основни је људски фактор. Према његовим речима, од седамдесетих година наовамо запустили смо реке.  Кад бујица крене, нема одбране, али треба имати превентиву,  речна корита одржавати и чистити редовно, тада би било поплава, али не и катастрофа. Један од примера запуштеног корита је Штира. Не знам да ли је потребно на нивоу града формирати тим који до 31. децембра треба да, како је речено на последњој Скупштини града, сазна узроке поплава када је то и лаицима познато – каже он. 

У недељу је био потопљен и део Тршића. Сабориште је било под водом, а Жеравија је протутњала односећи ризлу са стаза, одваљујући дрвене стубиће, а сјурила се и асфалтираним путем поред Музеја језика и писма и поплавила паркинг код школе. Тако су радници Центра за културу у понедељак четврти пут ове године морали да насипају ризлу и поправљају оштећене пешачке стазе до саборишта и Вукове спомен-куће.

Због ових проблема Градски штаб за ванредне ситуације је у Оперативном центру увео дежурство од недеље у 19 часова, а због хидролошких прилика појачана је мобилност два оперативна тима који су обилазили критична места и пратили ситуацију на терену. Иначе, Скупштина града је после разматрања извештаја Градског штаба за ванредне ситуације о августовским поплавама и информације о отклањању последица мајских поплава, усвојила  закључке којима се Штаб за ванредне ситуције и органи града обавезују да у сарадњи са надлежним републичким органима и институцијама сазнају узроке поплава и израде план њиховог отклањања, а рок за израду документа је 31. децембар.

До тада само треба издржати јесен и прве снегове.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )