ОБЕЛЕЖЕН ВЕК БИТКЕ ИЗНАД ОБЛАКА – СЛОБОДА СЕ УВЕК БРАНИ

ОБЕЛЕЖЕН ВЕК БИТКЕ ИЗНАД ОБЛАКА – СЛОБОДА СЕ УВЕК БРАНИ

gucevo

На Гучеву обележена стогодишњица славне битке из Првог светског рата. После полагања венаца  министар Александар Вулин поручио да се слобода увек и безусловно брани

 

Стогодишњица Гучевске битке, једне од најтежих у Првом светском рату, обележена је прошле недеље испред спомен-костурнице гучевским јунацима на овој планини. Церемонију обележавања јубилеја организовао је владин Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, у сарадњи са Градом Лозницом, Центром за културу “Вук Караџић” и Министарством одбране.

“Гучевских јунака сећамо се не зато што желимо да се понови, већ зато што не дамо да се заборави, сто година је прошло и на нама је да памтимо, да кости ових јунака не би биле заборављене”, рекао је на Гучеву   министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, након церемоније полагања венаца и одавања почасти. Он је истакао и да нису исте Дринска дивизија и 42. “Вражја” домобранска, која је име зарадила убијајући нејач по Мачви и Посавини.

– Нико као Србија и ниједан европски народ као српски не зна шта значи реч слобода и не разуме да слобода нема цену. Хероји Гучева су 55 дана својим прсима бранили само једну једину реч – слобода. Сто година касније ми не смемо да заборавимо њихова имена, али ни реч због које су гинули и нису питали треба ли, или мора ли. Слобода се некад брани оружјем, некад политиком, правдом, рађањем, али се увек, и безусловно брани. Србија има чега да се сећа, има чиме да се поноси, Србија има чему да се нада. Памтимо, да никада нико, ма колико велики, богат и моћан био не би изједначио Дринску дивизију и 42. “Вражју” домобранску, да ниједна генерација у историји српског народа не би рекла да је слобода прескупа – рекао је министар Вулин. 

Венце су положили и представници Министарства одбране и Војске Србије, Града Лознице као и бројних удружења и грађани посвећени очувању сећања и неговању традиција ослободилачких ратова Србије, а уметнички програм извели су вокална група “Ноктурно” и глумац Небојша Кундачина. Гучевска битка, позната и као “Битка изнад облака”, трајала је 55 дана, од 8. септембра до 6. новембра 1914. године. Ово је била и једна од најтежих борби у Првом светском рату, и прва рововска битка на свету у којој су на неким местима непријатељске линије биле удаљене само осам до десет метара.  Мада се српска војска почетком новембра повукла са Гучева, успела је да задржи непријатеља скоро два месеца и  тако омогући довољно времена  Врховној команди и генералу Живојину Мишићу да припреми победоносну Колубарску битку.

На врху планине Аустроугари су 1916. подигли споменик сличан данашњем, али је он коначан изглед добио 1929. када је у знак сећања на гучевске јунаке  на врху планине Удружење резервних официра и ратника подигло спомен-костурницу.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )