РЕВИЈА ФИЛМОВА У КОВИЉАЧИ – ВЕК СЕЋАЊА НА ВЕЛИКИ РАТ

РЕВИЈА ФИЛМОВА У КОВИЉАЧИ – ВЕК СЕЋАЊА НА ВЕЛИКИ РАТ

zavrsena revija dokumentarnog filma zatvaranje revije foto s.pajic.jpg

Са пет филмских остварења, приказаних током три дана ревије документарног и етно- филма “Александар Саша Петровић”, организатор Специјална болница за рехабилитацију у Бањи Ковиљачи у сарадњи са Редакцијом документарног програма РТС-а придружила се обележавању сто година од почетка Првог светског рата

 

Програм 11. ревије филмова отворен је 22. августа наступом оркестра “Вожд” и пројекцијом филмова “Рапорт каплара Гаврића”, аутора Божидара Ђурана, и “Сумрак богова” из серијала “Београд, вечити град” Александра Диклића.

– Судбина Момчила Гаврића, његова биографија и поруке које његова животна прича нама данас емитује, јако су важни за данашњу генерацију Срба и људи који живе на овом простору. Филмом о најмлађем каплару желели смо да то вратимо у наше памћење. Момчило није јунак, већ последица трагичног детињства и, као аутор, тај документарац сам посветио свој деци којој је рат одузео детињство – казао је Божидар Ђуран.

Ревија је била прилика да се обележи и 20 година од смрти редитеља Саше Петровића, као и век од Церске и Гучевске битке, а захваљујући РТС-у, већина приказаних остварења је први пут емитована ван телевизијског програма ове куће. Пажњу публике привукла је и потресна сага “Сумрак богова”, о страдању Јевреја у Београду, од античког доба до Другог светског рата, чији је аутор Александар Диклић упутио похвале организаторима ревије што се више од деценије труде да својим гостима прикажу и овакве програме. У петак је приказан филм “Милунка Савић – хероина Великог рата”, ауторке Слађане Зарић, који је режирала Ивана Стивенс, док је последњег дана ревије приређен једночасовни концерт групе певача КУД “Караџић”, након чега су у завршници приказана два филма – “Његошева филозофија и религија” уредника и сценаристе Божидара Николића и редитељке Татјане Феро, и филм “Српска штампа 1914-1915”. Александра Гаталице, у режији Филипа Чоловића. У част истакнутог редитеља Саше Петровића, који по очевој линији води порекло из Бање Ковиљаче, у Специјалној болници је 13. јуна 2006. отворен легат у којем се налазе плакете, признања, плакати филмова и део личних предмета уметника.

С. П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )