ОПШТИНА КРУПАЊ – ПОЧИЊЕ ИЗГРАДЊА КУЋА

ОПШТИНА КРУПАЊ – ПОЧИЊЕ ИЗГРАДЊА КУЋА

krupanj lom

После скоро четири месеца од разорних поплава у Крупњу укинута ванредна ситуација, а у септембру требало би да почне изградња 28 кућа, док ће 19 домаћинстава добити новац према припадајућој квадратури. То није и коначан број кућа за изградњу јер на ред треба да дође и двадесетак кућа уништених на клизиштима

Крупањ се полако опоравља од мајских поплава у којима је потпуно уништено више од четрдесет кућа, разорена путна, водоводна и канализациона мрежа, уништени пољопривредни усеви. После скоро четири месеца, прошлог четвртка, укинута је ванредна ситуација, а председник Општине Раде Грујић потврдио је у разговору за ЛН да у септембру почиње изградња кућа.

– На локацији Вашариште код аутобуске станице градиће се 18 кућа јер на местима где су некада биле градња више није могућа, док ће на парцелама мештана бити изграђено још десет кућа. Грађани су три куће већ изградили сопственим средствима и за то ће добити новац. За изградњу још 16 кућа власници ће добити новац у зависисности од броја чланова домаћинства, док су због нерешених имовинско-правних односа одбијена три захтева – каже Раде Грујић, председник Општине Крупањ.

То, највероватније, није коначан списак кућа које би требало да се граде. Поред водених бујица велике штете нанела су и клизишта нарочито на стамбеним објектима. Стручњаци Геолошког института из Београда завршили су посао и извештај доставили локалној самоуправи. Према првим проценама, још петнаест до двадесет кућа нису безбедне за становање и мораће да се граде нове на некој другој локацији. Локална самоуправа упутила је пре двадесетак дана извештај геолога и захтев за помоћ Агенцији за обнову и развој Републике Србије.

У отклањању последица велики допринос дала је Војска Србије. Највећи део послова на санацији оштећења водоводне и канализационе мреже завршен је. ЈП “Путеви Србије” у потпуности је реконструисало пут од Завлаке до Крупња, а у току су и радови на путу према Мачковом камену. Пола посла је већ завршено. Недавно је расписан тендер за реконструкцију пута од Крупња преко Столица до Крста, а вредност инвестиције је око четири и по милиона евра. Санација локалне путне мреже углавном је завршена. Међутим, радови на регулацији река још увек нису почели. За овај изузетно важан посао тендер је расписан. ЈП “Србија воде” урадиће пројекте, а ово предузеће ће изводити и радове.

Крупањ је пре неколико дана претрпео и нове штете када је јако невреме праћено градом  погодило Завлаку, Мојковић и Брезовице. Оштећени су усеви, а полупан је и цреп на кућама. Комисије за процену штете су на терену и ускоро би требало да заврше посао.

В. Ст.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )